Annons:

SAS gör brakförlust – varslar 1 500

SAS ska spara ytterligare två miljarder efter en halvårsförlust över en miljard kronor.

Ett helt nytt kostnadsbesparingsprogram, uppgående till 2 miljarder kronor, ska införas av SAS efter att flygbolaget redovisat förluster om 1,795 miljarder för det första halvåret och 1,047 miljarder för det andra kvartalet.
– Det är en fråga om överlevnad, säger SAS vd Mats Jansson.
För det andra kvartalet sjönk omsättningen med 15,2 procent och antalet passagerare minskade med 17,1 procent. För halvåret minskade omsättningen med 12,1 procent och passagerarantalet 16,4 procent.
Inom sparprogrammet Core SAS har hittills sju flygplan tagits ut trafik och 1 066 heltidsanställda lämnat koncernen. Ytterligare 14 flygplan tas nu ur drift och besparingar motsvarande ytterligare mellan 1 000 och 1 500 heltidsanställda ska genomföras. Nya kollektivavtal ska förhandlas fram, vilka ska innebära bland annat minst mellan 10 och 20 procent lägre löner för flygande personal. Produktionen ska också optimeras och administrationen effektiviseras genom reduktion av personal inom produktionsbolagen, centrala staber, koncernfunktioner samt SAS Ground Services och SAS Tech, enligt flygbolagets pressmeddelanden.
Mycket tyder på att flest tjänster kommer att tas bort i Norge och Danmark, skriver TT enligt DN.
– Det vi säger är att produktionen och resurserna ska användas där det är mest optimalt. I dagsläget har vi de lägsta kostnaderna i Sverige. Nu vill vi starta upp ett antal förhandlingar med facken och efter det kommer produktionen att ligga där den är billigast, säger Bertil Ternert, informationschef på SAS, till TT.
– I dag är svenska kabinanställda förnuftigare än norska och danska. Därför kan vi tänka oss att använda svensk kabinpersonal på några av linjerna, säger Claus Sonberg, kommunikationsdirektör i SAS-koncernen till norska NRK, enligt TT och E24.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024