Annons:

Svenskt luftrum kan stängas i två dygn på grund av askmolnet

Myndigheten för särskild beredskap, MSB,  beslutade på torsdagskvällen att Sveriges luftrum stängs för all flygtrafik, och att det kan hållas stängt i 48 timmar.

Askmolnet från vulkanutbrottet vid glaciären Eyjafjallajökull på Island skapar kaos i den internationella flygtrafiken. Enligt Aftonbladet beräknas askmolnet dra in över Sverige vid 20-tiden på torsdagskvällen.
Stängningen av luftrummet är totalt, vilket betyder att inte ens räddnings- och ambulanshelikoptrar får flyga.
Däremot bedömer MSB att det inte finns någon hälsorisk när askmolnet drar in över landet.
Det är i stället risken för att askan kommer in i flygplanens motorer och orsakar förslitningar, som kan minska planets kraft, som är anledningen till flygstoppet.
Flygstoppet drabbar förutom flygbolagen även resebyråerna, som hela dagen och kvällen arbetat med att boka av och om affärs- och privatresenärer. Det innebär även ekonomiskt avbräck. Travel News har talat med Tickets styrelseordförande Göran Grell.
– Vi tvingas avboka grupp- och konferensresor som ställs in, vilket innebär ett avbräck. I kväll har vi också haft öppet extra länge för att göra om- och avbokningar, säger han.
I det korta perspektivet tjänar Ticket Affärsresor pengar på att göra av- och ombokningar, eftersom intäktsmodellen bygger på transaktioner. Men skulle flygstoppet blir långvarigt innebär det en kraftig avmattning av affärsresandet.
– På privatsidan har vi tur. Vi har påsken bakom oss och just nu är det lågsäsong med relativt få avgångar eftersom sommarchartern har inte satt i gång på allvar. Just nu handlar arbete mycket om försäljningen inför sommarn och framför allt vintern, och tills dess borde väl askmolnet ha dragit över, säger Göran Grell.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024