Annons:

11 114 olagliga flygningar – minister hotar SAS med polis

Kritiken mot att SAS genomfört 11 114 olagliga flygningar är stenhård i Norge och Danmark. Den danska transportministern hotar nu med att polisanmäla SAS.

En rapport från danska riksrevisionen har avslöjat att SAS genomförde 11 114 flygningar som inte har följde gällande säkerhetsregler mellan åren 2006 och 2009. Flygplanen som användes borde ha skickats på säkerhetskontroller, men fortsatte att användas av SAS.
 
Danmarks transportminister Hans Christian Schmidt reagerade kraftigt när uppgifterna blev kända tidigare i veckan, men gå nu ett steg längre. Ministern hotar att polisanmäla SAS.
– Vi vill vara kända för att ha en mycket hög flygsäkerhet och det ska SAS leva upp till. Om inte dessa systematiska fel rättas till så får vi överväga en polisanmälan, sade Schmidt efter ett möte med danska luftfartsverket, Statens Luftfartsväsen, skriver TT-Ritzau.
 
Schmidt har kallat SAS styrelseordförande Fritz Schur till ett möte och har tagit upp saken med sina nordiska kollegor.
– Jag har skrivit till dem och bett dem följa upp saken så det blir ordning även i Norge och Sverige. Det är beklagansvärt att det på tre år inte har gått att göra något åt saken, säger Schmidt.
 
Även i Norge är kritiken mycket hård och transportministern kräver hård tillsyn.
– Alla säkerhetsregler ska följas. Avvikelser från denna norm kan icke accepteras, säger Norges transportminister Magnhild Meltveit Kleppa till Nettavisen.
– Mitt departement har varit i kontakt med luftfartsmyndigheten. De vill ha en intensiv uppföljning av SAS tills bolaget över tid kan visa att de påpekade förhållandena är ordnade.
 
SAS menar att dessa regelbrott inte har påverkat säkerheten vid flygningarna.
– Det är väldigt beklagligt att vi vid några tillfällen inte har levt upp till våra egna höga kvalitetskrav, något vi ser mycket allvarligt på. Samtidigt är det viktigt att understryka att överträdelserna inte har haft inflytande på flygsäkerheten, säger SAS Flemming Jensen.
 
Enligt den danska SAS-direktören Frank Jensen beror överträdelserna på att flygbolagets it-system inte har registrerat påbuden på rätt sätt.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024