Annons:

Ny resebyrå trots konkurser

Ulf Berg har fyra konkurser i resebranschen bakom sig. Ändå gör han comeback med en ny resebyrå i Helsingborg, vilket väcker starka känslor i branschen i södra Sverige. Själv ser Ulf Berg nystarten som ett sätt att komma igen.

– Konkurserna i Ut & Res och ABC Tours beror på att jag fick problem med alkoholen. Jag drack bort såväl företag, som hus och familj. Nu har jag varit nykter alkoholist i snart tio år.
I sitt nya bolag Svenska Resebyrån Ut & Res, med butik på Drottninggatan i Helsingborg, arbetar Ulf Berg ensam och i liten skala.
Orsaken till upprördheten hos branschkollegor är Ulf Bergs konkurser i Ut & Res, ABC Tours, Brava Tours och Go International, som arrangerade charterresor till Senegal. Den sistnämnda konkursen 2007 skapade stora rubriker på grund av att många resenärer förlorade pengar. Kunderna fick bara tillbaka 20 procent av resekostnaderna på grund av bristande resegarantier.
Enligt Kammarkollegiet påtalades detta redan månaderna före konkursen, men de rekommenderade breven som skickades till bolaget hämtades inte ut.
– Att Kammarkollegiet skickat rekommenderade brev känner jag inte till och vi hade självklart  hämtat ut breven i så fall, säger Berg.
Hans förklaring till konkursen är att myndigheterna i Senegal inte höll vad de lovat.
– Kanske var jag väl optimistisk beroende på att jag vid denna tidpunkt så gärna ville komma igen.
Ulf Bergs nystartade företag har en resegaranti på 50 000 kronor, som inom kort kommer att höjas med 100 000 kronor på grund av omsättningssiffror som bolaget själv skickat in. Att  beloppet inte är högre beror, enligt Kammarkollegiet, på att bolaget uppgett att det endast sysslar med återförsäljning av resor och inte paketerar resor.

Kan du förstå oron och kritiken mot att du startar på nytt när du har så många konkurser bakom dig?
– Ja och nej. Ingen behöver oroa sig. Eftersom vi ingår i Travelnet biljetterar vi genom Svenska Resebolaget och betalar i förskott.
Per Jidekrans, ägare till Svenska Resebolaget, bekräftar att så är fallet samt att flygbiljetterna skickas direkt till kunden. Trots att Jidekrans själv förlorat stora pengar både på Ut & Res och Go International har han valt att samarbeta med Ulf Berg.
–  Jag upplever inte att Ulf Berg har gjort detta för att sko sig själv utan för att han haft personliga problem samt för att han underskattat problemen kring att göra affärer med senegalesiska staten.

 

KARIN STARKMAN AHLSTEDT

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024