Annons:

Bråk om Bromma flygplats

En grupp utslängda flygaktörer hotar att stämma Swedavia på hundratals miljoner för avtalsbrott.

En rad mindre företag slängs ut när Bromma flygplats byggs om, vilket aktörerna hävdar är brott mot ingångna avtal. Swedavia hotas nu av skadeståndskrav på hundratals miljoner, skriver E24.
 
Ledningen på flygplatsen planerar en stor expansion med en ny terminal. Ett trettiotal mindre flygföretag och privatpersoner får nu inte förnyade arrendeavtal och sparkas därmed i praktiken ut från flygplatsen.
–Flygplatser är gemensamt finansierad infrastruktur. Då kan man inte utestänga vissa. Det är som att bygga en bro och säga att bara tunga lastbilar får köra över eftersom de är mer lönsamma. Det är barockt, säger Lars Hjelmberg, ägare av Hjelmco Oil som säljer flygplansbränsle.
 
Enligt de uppsagda operatörerna har Swedavia brutit mot det avtal som ligger bakom förlängningen med Stockholm stad till år 2038.
– Det mindre flyget har garanterade rättigheter på Bromma. Detta har Swedavia praktfullt struntat i, säger Lars Hjelmberg.
–Tvärtom vill vi utveckla affärsflyget och göra det bättre. Men då behöver vi marken. När vi byggt färdigt kommer vi att kunna erbjuda dem bättre hangarer, svarar flygplatschef Kjell-Åke Westin.
 
Flera aktörer har tagit ärendet till Arrendenämnden och säger att Swedavia vägrar att föra en dialog. Att stämma Swedavia på skadestånd kan bli ett alternativ för aktörerna.
–De här har vetat om i flera år att deras avtal löper ut. Vi får sätta oss ned och se vilka vi eventuellt kan erbjuda ny mark, men vi kommer inte att ha plats till alla, säger flygplatschef Kjell-Åke Westin.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024