Annons:

Så boardas ett flygplan snabbast

Den vanligaste metoden för ombordstigning också är den minst effektiva. Till och med att låta passagerare gå ombord huller om buller går snabbare. Men det finns en metod som är dubbelt så effektiv.

Astrofysikerna Jason Steffen, vid Fermilaboratoriet i Illinois, var med om en särskilt strulig ombordstigning för fem år sedan. Irritationen fick honom att börja fundera på bättre lösningar och han utvecklade ett dataprogram för att simulera andra metoder, skriver SvD.
 
Eftersom varje minut ett flygplan står på marken kostar pengar har flera försök att skynda på ombordstigning gjorts. Den vanligaste metoden att fylla ett passagerarflygplan kallas Blockmetoden och har visat sig den minst effektiva vid praktiskt taget alla försök som har gjorts. Metoden innebär att de passagerare som sitter längst bak får gå in först för att sedan fylla på planet bakifrån. Enligt försöken är det till och med bättre att låta passagerarna gå ombord huller om buller.
 
En metod som är 40 procent effektivare än Blockmetoden är den så kallade Wilmametoden. Den innebär att fönsterpassagerare får gå in först, följt av passagerare med mittplatser och slutligen de som sitter vid gången.
 
Ännu effektivare är en variant av Wilmametoden, som atrofysikern kallar Steffenmetoden. Varannan fönsterplats på ena sidan av planet fylls först, sedan varannan fönsterplats på den andra sidan tills att alla passagerare på fönsterplatserna är ombord. Därefter gör man på samma sätt för mittenplatser och gångplatser.
 
Steffens metod publicerades 2008 i Journal of Air Transport Management, men har först nu fått genomslag efter att tv-producenten Jon Hotchkiss läste den och testade metoden i sitt tv-program. Se videoklippet: Så går Steffenmetoden till 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024