Annons:

Fler flyglinjer till Arlanda skulle ge miljardvinst

En ny rapport från Länsstyrelsen i Stockholms län visar att tio nya internationella direktlinjer till Arlanda flygplats skulle ge stora ekonomiska vinster för såväl passagerare som näringsliv.

I en ny studie från Länsstyrelsen i Stockholms län framkommer det att den internationella tillgängligheten i Stockholms län har haft en negativ utveckling sedan 2008. Tillbakagången beräknas ha inneburit förluster i form av utebliven produktion motsvarande 2,3 miljarder kronor.  
 
– Det handlar till stor utsträckning om att flera internationella flyglinjer till och från Arlanda har lagts ned. Varje direktförbindelse som försvinner får stora konsekvenser för internationella företags möjligheter att verka i Stockholms län, säger David Schubert vid Länsstyrelsens tillväxtavdelning. 
 
I rapporten konstateras det att tio nya direktlinjer skulle generera en vinst för passagerarna, i form av kortare restider och fler möjliga destinationer, på mellan 420 och 840 miljoner kronor. Dessutom skulle flyglinjerna generera ytterligare ungefär en halv miljard kronor i ökad produktion.  



– Förbättrad internationell tillgänglighet ger förbättrad tillväxt i form av ökad handel, fler företagsetableringar, investeringar, högre effektivitet, ökad innovationskraft och förbättrad konkurrenskraft. Dessutom vore det positivt för besöksnäringen, säger David Schubert.  

 
De flyglinjer som föreslås i rapporten, och som beräkningarna bygger på, är Los Angeles, San Francisco, Hongkong, Dehli, Singapore, Shanghai, Tokyo, Sao Paulo och Johannesburg.  
 
Rapporten är framtagen inom ramarna för projektet Satsa II, Samverkan för effektivt transportsystem i Stockholmsregionen. Delaktiga i projektet är förutom Länsstyrelsen också Invest Sweden, KSL, Regionförbundet Uppsala län, Sigtuna kommun, SL, Stockholms läns landsting, Swedavia, Tillväxtverket och Trafikverket. Projektet finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond.  

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024