Annons:

Chockbesparingar väntas i SAS

SAS-ledningen tvingar de anställda att säga upp sig, söka om sina tjänster och acceptera 25 procents lägre löner.

Dessa drastiska besparingsåtgärder berör de flesta avdelningarna inom koncernen enligt en centralt placerad källa. Det skriver flyg- och ekonomijournalisten Richard Björnelid på sin blogg Richards flygtankar.
SAS vill inte kommentera uppgifterna om nya chockbesparingar.
– Detta får stå för de medier som går ut med informationen.  Det vi kan säga är att vi undersöker alla möjligheter och att inga beslut är tagna än, säger SAS presschef Elisabeth Manzi.
De senaste veckorna har det ryktats mycket om SAS koncernchef Rickard Gustafsons nya tuffa sparplan. Och enligt den centralt belägna källan, som Richard Björnlid nämner, har den tuffa sparplanen nu satts i verket.
SAS ledning genomför åtgärderna med en personalgrupp i taget. Först ut var de anställda på marknad och försäljning och näst är det dags för den kommersiella avdelningen. Och sedan rullar det på, enligt en källa:
– Planen är att ta operations sist, det vill säga de kabinanställda, eftersom de anses ha de starkaste fackförbunden och ledningen vill kunna sätta press på dem genom att visa att övriga avdelningar redan har gått igenom detta, uppger källan till Richards flygtankar.
Anställda inom marknad och försäljning har den 28 oktober som sista ansökningsdag för att söka om sina tjänster och därefter är planen att allt ska gå så fort som möjligt innan något läcker ut. Den 8 november presenterar SAS sin kvartalsrapport och då lär det mesta handla om sparplanen. SAS-koncernens personalkostnader uppgick vid det senaste årsbokslutet 2011 till drygt 13 miljarder kronor. Det bör således handla om minst ett par miljarder i kostnadsreduceringar enbart på personalsidan. För att kunna fatta obekväma beslut av den här magnituden måste Rickard Gustafson ha fått klartecken och stöd från sin styrelse. Styrelsen ska enligt uppgift ha samlats till möte häromdagen för att fatta beslut i frågan.
Läs Richard Björnelids artikel här!

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024