Annons:

Facklig kritik mot SAS storaffär

SAS-facken i Norden är oroliga och kritiserar den planerade jätteaffären, där SAS markservice och dess 5 000 anställda tas över av markservicebolaget Swissport. Bolaget anklagas för extrem sparhets och att strunta i kollektivavtal.

Enligt uppgifter till SvD Näringsliv har SAS-facken fått ”mycket oroväckande” information från andra europeiska fackförbund som tampts med Swissport. Det handlar bland annat om kraftigt försämrade personalvillkor, bristande respekt för facklig verksamhet och försök att importera billig arbetskraft från Östeuropa.

Det fackförbunden reagerat kraftigaste mot är hur Swissport agerat i Belgien. Enligt fackliga företrädare där försämrades medarbetarnas villkor radikalt när Swissport tog över markservicen på Bryssels flygplats vid årsskiftet 2011-2012. Arbetsbelastningen ökade, allt klockades och chefer hånade anställda som inte presterade enligt de nya tuffare kraven.

För SAS är affären med Swissport en central del av besparings- och omstruktureringsplanen som sjösattes i höstas när SAS var nära konkurs. Outsourcingen av markverksamheten är nödvändig för att SAS ska nå sitt mål att spara 3 miljarder kronor, enligt de analytiker som SvD Näringsliv pratat med.

I dagens SvD bemöter SAS den fackliga kritiken.

– Det är klart vi förstår att personalen är orolig när det ska ske förändringar utan att man i dagsläget vet vad det innebär i praktiken. Därför är vi måna om att det här sker professionellt, säger kommunikationsdirektör Marta Tiberg till SvD Näringsliv.

Hon vill inte svara på frågan av vad SAS har för bild av Swissport som arbetsgivare. När det gäller oron om försämrade villkor svarar hon.

–  Det är i dag svårt att sia om några villkor framöver. Men flygbranschen ser en ökad konkurrens och annan personal i branschen har fåt se sina villkor förändras oavsett ägare av bolag.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024