Annons:

Airforce One i rättsligt efterspel

All trafik med affärsflyg förbjöds under tiden som Obamas plan Airforce One stod parkerad på Arlanda. Nu överklagas beslutet.

Affärs- och taxiflyget på Bromma och Arlanda var tvungna att ställa in alla flygningar under hela den tid som Air Force One stod parkerad på Arlanda. Det innebar drygt ett dygn från den 4 till 5 september utan trafik och det har fått allmänflygets intresseorganisation AOPA, att reagera och i efterhand överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, skriver Flygtorget.se. Även ett antal mindre charterflyg påverkades av förbudet.

– Det finns många konstigheter och motivationer saknas också, skriver organisationen i ett uttalande. Dessutom menar de att restriktionerna var otydligt formulerade och att de tagits utan konsekvensutredning

Förvaltningsrätten i Linköping står fast vid att det var rätt att stänga luftrummet, eftersom upprätthållande av allmän ordning och säkerhet under statsbesöket övervägde över de skäl som allmänflygets intresseorganisation, AOPA, framfört. Transportstyrelsen valde att ta hänsyn till krav från svensk polis, försvarsmakten och Secret Service.

– Det var tunga instanser som presenterade sina kravbilder och de kom sent, bara ett par dagar innan besöket. Vi försökte mildra en del av kraven kring de restriktioner som till slut infördes, säger Lars-Erik Bladh som ansvarar för luftrumsfrågor på Transportstyrelsen.

Anledningen till att just affärs- och taxiflyget och de mindre charterflygningarna fick stanna kvar på marken är att Transportstyrelsen anser att de inte har samma säkerhetsscreening som den reguljära flygtrafiken, och att det är svårare att kontrollera dess avreseflygplatser och flygvägar.

 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024