Annons:

Svensk sympatistrejk mot Norwegian

Om en och en halv vecka kan svenska piloter gå ut i strejk. Svensk Pilotförening har varslat om att sympatiåtgärder mot Norwegian.

På morgonen den 11 november går drygt 600 piloter ut i strejk mot Norwegian. Norska Norwegian Pilot Unions stridsåtgärd kommer att drabba Norwegians baser på Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim, Arlanda och Kastrup. Nu varslar Svensk Pilotförening, SPF, om sympatiåtgärder, skriver TT.

– Vi fördömer Norwegians planer och stöttar NPU och Parat fullt ut i den här konflikten, säger Martin Lindgren, vice ordförande i SPF, i ett pressmeddelande.

Norwegian vill att de skandinaviska piloterna ska lämna sina nuvarande anställningar för att i stället bli anställda av bemanningsföretag inom koncernen. Enligt facket riskerar den som inte accepterar detta att förlora sitt jobb.

– Norwegian vill vara på den köpstarka skandinaviska marknaden, men vill inte betala skandinaviska löner eller låta personalen omfattas av skandinavisk arbetsrätt. Äta kakan och ha den kvar alltså. Då tvingas man till dessa fantasifulla upplägg med personal som arbetar i Skandinavien men är anställda i ett annat land och flyger flygplan registrerade i ett tredje. Facklig organisation och kollektivavtal vill man heller inte ha, säger Gunnar Mandahl, ordförande i SPF, i pressmeddelandet.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024