Annons:

Aegean köper Olympic Air

Aristoteles Onassis lyxflygbolag, Olympic Air, var flygbolaget med kristallglas och guldpläterade bestick i både ekonomi- och första klass. Sedan blev det ett av flyghistoriens mest förlusttyngda bolag. För två år sedan stoppades Aegeans uppköp av Olympic Air eftersom det skulle ge Greklands största flygbolag näst intill monopol. Nu går affären igenom i alla fall – på grund av eurokrisen.

Aristoteles Onassis grundade Olympic Air och stöpte det efter sin egen smak. Kabinpersonal i märkeskläder, kristallglas och guldpläterade bestick är bara några av detaljerna. När de första Boeing 707:orna levererades utrustade Onassis dem med pianon – för underhållningens skull.

Efter decennier i tidningarnas rubriker har det nu sålts till Aegean Airlines – för drygt 600 miljoner kronor.

1975 sålde han det till den grekiska staten och det blev sedan en symbol för korruption och ineffektivitet, skriver Eturbonews. På 1990-talet handlade rubrikerna om att bolaget var ett av de mest förlusttyngda i flygbolagshistoria.

2009 såldes Olympic till en investerargrupp. Vid det laget kostade flygbolaget den grekiska skattebetalaren omkring 1 500 euro per dag.

Men flygbolaget har inte lyckats gå med vinst och nu säljs det igen. Aegean Airlines, Greklands största flygbolag, köper bolaget för 635 miljoner kronor. Olympic ska bli ett dotterbolag till Aegean.

För två år sedan försökte Aegean köpa Olympic, men då satte konkurrenslagar stopp. Affären skulle ge Aegean näst intill monopol på den grekiska flygmarknaden och strida mot reglerna om rättvis konkurrens. Men eurokrisen har ändrat synen på konkurrens.

– Det är tydligt att, på grund av den grekiska krisen och Olympics väldigt svåra finansiella situation, Olympic skulle tvingas att lämna marknaden snart. Vi godkänner fusionen eftersom den inte har någon ytterligare negativ effekt på konkurrensen, säger EU-kommissionär för konkurrens Joaquín Almunia.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024