Annons:

Norwegian vägrar ta emot stämningsbesked

35 000 resenärer har drabbats av Norwegians förseningar. Men flygbolaget, som stämts i domstol, vägrar att ta emot tingsrättens stämningsbesked. "Domstolstrots", kommenterar en flygjurist.

Närmare 300 passagerare blev försenade på Norwegians flight DY7088 från Los Angeles till Arlanda den 2 maj 2014. I mitten av juli var det dags igen. Då drabbades en Norwegianflygning från Arlanda till Los Angeles av över ett dygns försening och vissa passagerare blev så ilskna att personalen på Arlanda tillkallade polis.

Med hänvisning till EU-lagen 261 har försenade passagerare rätt till 600 euro – motsvarande drygt 5 000 kr – var i ersättning. men eftersom Norwegian inte betalar ut pengarna har ett femtiotal passagerare vänt sig till konsumenträttsföretaget TRS Travelright för att få juridisk hjälp.

En stämningsansökan mot Norwegian lämnades in 4 juni till Attunda tingsrätt, som skickade stämningen till Norwegians registrerade adress i Sverige. Men Norwegian lät sig inte delges med hänvisning till att stämningsansökan inte skickats till Norwegians huvudkontor i Oslo. Nu har tingsrätten försökt delge Norwegian via deras huvudkontor – men med samma resultat.

Nästa steg blir att gå via en stämningsman som lämnar över delgivningen personligen som ett internationellt rekommenderat brev med mottagningsbevis – ett så kallat rött kort – direkt till någon i Norwegians styrelse.

Flygrättsadvokaten Stephan Eriksson som biträder TRS Travelrights kunder tycker att Norwegians hantering av ärendet är oacceptabel. Enligt hans erfarenhet undandrar sig inte ett börsbolag som Norwegian att låta sig delges. 

– Det är ju faktiskt en fråga om domstolstrots. Man kan samtidigt fråga sig varför Norwegian, som hävdar att de inte bär ansvar för de många förseningarna med Dreamlinern, inte vill få det prövat i rätten. Då skulle ju utfallet göra att hanteringen av ersättningskraven skulle kunna gå mycket snabbare för alla inblandade parter.

Kan delgivning inte ske via stämningsman kommer ärendet att hänskjutas till norsk domstol eller motsvarande myndighet i Norge

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024