Annons:

Pandox ökar vinsten och breddar verksamheten

Pandox gjorde ett resultat på 573 miljoner kronor i fjol, exklusive en vinst på 935 miljoner för en försäljning av 15 fastigheter. Nu startar bolaget ett tredje ben – förvaltning av fastigheter åt andra fastighetsägare.

Pandox grundades som ett renodlat hotellfastighetsbolag i spåren efter fastighetskrisen på 1990-talet, med affärsidén att bara äga hotellfastigheter. Så småningom började bolaget även driva hotell i egen regi, en verksamhet som vuxit allt mer. I fjol omsatte fastighetsdelen 1,8 miljarder kronor (997 miljoner 2013), medan driften av hotell – operatörsdelen – omsatte 1,6 miljarder kronor (1,3 miljarder).

Under året sålde Pandox 15 hotellfastigheter, vilket gav en reavinst på 935 miljoner kronor. Den undantaget blev resultatet 573 miljoner kronor, mot 479 miljoner kronor året före.

Nu startar Pandox ett tredje affärsområde och grundar förvaltningsbolaget Pandox Asset Management. Bakom beslutet ligger de senaste årens ändrade beteende bland olika hotellaktörer, enligt vd Anders Nissen.

– Hotellmarknaden blir allt mer branding, allt mer distribution, vilket gör att det finns färre kvalificerade aktörer att samarbeta med, säger Anders Nissen till Travel News.

Pandox ska erbjuda andra fastighetsägare samma typ av arbete man redan gör på sina egna hotellfastigheter, som att komma med förslag på utveckling.

– Vi för redan samtal med en del aktörer, att vi nu startar det här bolaget är ett sätt att markera att det här är något vi vill hålla på med. När Pandox bildades var det renodling och specialisering som gällde. Det är brutet idag, nu gäller det för alla att hitta sin plats i värdekedjan.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024