Annons:

Scandic ökade omsättningen rejält

Scandics bokslut för 2014 visar på en kraftig tillväxt, även exklusive förvärvet av Rica. Även revpar och vinstmarginalen ökade.

Sedan Scandic i fjol köpte Rica är man Nordens största hotelloperatör. Omsättningen 2014 blev 10,8 miljarder kronor, en ökning med 37 procent, där köpet av Rica står för en betydande del. Men även om man räknar bort förvärv växte Scandic, plus 10 procent.

– Vi har tagit marknadsandelar i samtliga nordiska länder samtidigt som vi har förbättrat lönsamheten, kommenterar vd Frank Fiskers i ett pressmeddelande.

Vinsten ökade också. Justerat EBITDA blev 1 miljard kronor, vilket ger en marginal på 9,4 procent. Förra året låg det på 693 miljoner kronor, en marginal på 8,8 procent.

Revpar ökade från 534 kronor 2013 till 574 kronor 2014, främst genom bättre beläggning.

Enligt Frank Fiskers ger köpet av Rica, med mycket bra täckning i Norge, Scandic möjligheter till betydande försäljnings- och kostnadssynergier. Men raset för oljepriset har påverkat den norska hotellmarknaden.

– Årets sista kvartal påverkades dock negativt av den minskade aktivitetsnivån inom olje- och gassektorn i Norge. Vi följer noggrant det förändrade ekonomiska läget i Norge och har en tro på Norge som, en över tid, stabil och stark hotellmarknad, säger Frank Fiskers.

I ungefär ett år mellan 2012 och 2013 bröt Scandic och flera andra skandinaviska kedjor med onlineresebyrån Expedia, eftersom hotellen inte var nöjda med de villkor Expedia erbjöd. Det slog mot, bland annat, Scandics gästnätter.

Men i slutet av 2013 återupptog Scandic och de andra kedjorna samarbetet igen.

– Det har påverkat årets försäljning positivt, framför allt kopplat till internationell fritidsturism. Försäljningen via egna kanaler är på en fortsatt hög nivå, säger Frank Fiskers.

Vid utgången av 2014 hade Scandic 226 hotell med 42 000 hotellrum.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024