Annons:

Enklare avtal avgörande för SAS

När SAS vid årsskiftet sa upp det gällanda kollektivavtalet med Svensk Pilotförening var det för att sätta press i förhandlingarna. Fackets svar kom igår med varsel om total arbetsnedläggelse.

I månadsskiftet mars-april tecknade SAS ett nytt kollektivavtal med Dansk Pilotförening. Det avtalet är på 40 sidor, mot 238 tidigare.

Nu när SAS förhandlar med Svensk Pilotförening har bolaget samma mål. Vid årsskiftet sa SAS upp det gällande kollektivavtalet med det svenska pilotfacket. Enligt SAS presschef Malin Selander var orsaken just för att i förhandlingarna visa hur viktigt det är att få till ett enklare avtal också i Sverige.

Men igår kom svaret från Svensk Pilotförening. Facket varslade om total arbetsnedläggelse från den 21 maj. I sitt pressmeddelande tar facket upp just uppsagda avtalet som något ”unikt på svensk arbetsmarknad”.

Malin Selander säger att på SAS blev man förvånade över att Svensk Pilotförening valde att avbryta den pågående förhandlingen.

– Vår ambition är att fortsätta dialogen och komma i mål med ett nytt kollektivavtal och säkra en anställningstrygghet för piloterna i SAS, säger Malin Selander.

Hon säger att SAS vill erbjuda ett förenklat avtal.

– Men vi behöver möta branschens utmaningar på vårt sätt. Vi vill erbjuda avtal som ligger i linje med det skandinaviska; vi vill ha en anställningstrygghet i bolaget, vi vill att piloterna ska betala skatt i det land de är verksamma i. Vi vill inte försämra löne- eller pensionsvillkor.

I Norge pågår också diskussioner om ett nytt avtal, men med två olika fackförbund. Med SNF förhandlar SAS fortfarande, men NSF, det andra facket, avbröt igår förhandlingarna för att man inte ansåg att SAS var berett att flytta sig en millimeter. I den förhandlingen tillsätts nu en medlare.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024