Annons:

Affärsresandet väntas öka 7-9 procent de kommande fem åren

2017 spenderade svenskarna uppskattningsvis 18 miljarder kronor på jobbrelaterade resor, enligt Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF). Siffran förväntas öka med 7-9 procent under de kommande fem åren, trots införandet av en svensk flygskatt och en förutspådd lågkonjunktur, skriver Dagens Industri.

”Affärsresande är styrt av behov och en plötslig mindre höjning av skatter och tillägg påverkar inte. Affärsresandet påverkas mycket mer av rådande konjunktur”, säger Michael Schüller, vd för affärsresebolaget Egencia som 2016 omsatte 392,4 miljoner kronor. Han berättar att intresset för att boka affärsresor digitalt har ökat.

Något som däremot skulle kunna minska antalet flygresor är Storbritanniens utträde ur EU, även kallad Brexit, som beräknas inträffa i mars 2019. Redan nu har affärssamarbeten mellan Storbritannien och Sverige avvecklats, och därmed har behovet av att resa mellan länderna minskat.

Sverige är ett av världens tio billigaste flygländer, enligt en sammanställning från sökmotorn Kiwi. Och innan flygskatten inskaffades kostade en flygresa till och från Sverige i snitt 73 kronor per tio mil, vilket är att jämföra med Danmarks 343 kronor i snitt. Jetbränslet är obeskattat och flyget har varit det enda transportslaget som inte betalat någonting för sina utsläpp. Enligt forskare på Chalmers universitet har flyget en lika stor klimatpåverkan som bilismen. Och i dagsläget står affärsresandet för drygt 53 procent av svenskarnas totala flygkvot.

En kommentar

  1. Erik: Intressant, men hur mäter man sånt?
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024