Annons:

Annons:

Notan för flygskatten: en halv miljard

SAS och Norwegian riktar skarp kritik mot regeringens besked att gå vidare med den så kallade flygskatten. De båda flygbolagen räknar med en extra kostnad på en halv miljard kronor var.

När regeringen nu valt att skicka förslaget om en flygskatt till Lagrådet vaknar kritiken från Norwegian och SAS åter till liv.

– Jag beklagar att man tar förslaget vidare. Det har ingen miljöeffekt och innebär stora utmaningar för flygbolagen som redan är en industri med tunna marginaler, säger SAS vd Rickard Gustafsson till TT.

Enligt Gustafsson skulle flygskatten beräknas ge ungefär samma ekonomiska effekt som när motsvarande skatt infördes i Norge, det vill säga en extra kostnad för bolaget i storleksordningen en halv miljard kronor. Norwegian gör samma beräkning.

”För Norwegian kostar en flygskatt närmare en halv miljard kronor per år baserat på den trafik vi har i dag. Det är en kostnad vi inte kan bära”, skriver bolaget i en kommentar till TT.

– Vi måste hela tiden titta på vilka destinationer och frekvenser vi kan ha för att maximera vår lönsamhet. Det här kommer inte att öka den svenska tillgängligheten. Vi får följa det här noggrant och göra anpassningar därefter, säger Rickard Gustafsson till TT.

Enligt Gustafson kan det med en svensk flygskatt bli intressant för SAS att flytta långdistanslinjer som i dag utgår från Stockholm till Köpenhamn i stället. Även flygbolagets planer på nya flyglinjer från Sverige kan påverkas.

3 kommentarer

 1. BS: Var det inte resenären som skulle betala avgiften?
  Svara
  • Charlie: Jo - men kommer han/hon att vara villig att göra det?
   Svara
 2. Jonas: Både SAS och Norwegian får ju tillbaka STORA summor av Swedavia i incentive som baseras på omsättning.... Så Staten tar och ger med samma hand. Swedavia är staten och Swedavia ger incentive mer flygningar de 3 stora bolagen gör vilket direkt måste ses som en stimulans av flygtrafiken. Var det inte det de staten ville motverka. De mindre bolagen får stå för notan!
  Svara

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

Account Representative – Sweden
Sista ansökningsdag:
20 December, 2017
GRAND HÔTEL SÖKER GROUP- & EVENT SALES MANAGER
Sista ansökningsdag:
12 January, 2018
Independent Hotel Group söker In-house sales manager
Sista ansökningsdag:
25 December, 2017
Apollo söker web editor
Sista ansökningsdag:
21 December, 2017
Project Manager, CWT Meeting & Events
Sista ansökningsdag:
19 December, 2017
På nytt jobb