Annons:

Annons:

Nya flygbolag i Norrland

Större flygplan och billigare biljetter. De stolta parollerna deklarerade de tre nya flygbolag, DAT (Danish Air Transport), Värmlandsflyg och European Executive Express, som utsågs av Rikstrafiken att flyga de 10 olönsamma linjer som staten upphandlat. Buden från Norwegian Air Shuttle och Nordic East Airlink ratades av Rikstrafiken.

Statens utgift för de 10 linjerna blir totalt 60 miljoner per år.
European Executive Express, som idag flyger bland annat från Västerås, Åbo och Rom, ska flyga linjerna Pajala-Luleå och Sveg-Aralanda.
– En biljett mellan Pajala och Luleå kommer att ligga på 500 kronor, säger Daniel Elfstedt på EEE.
DAT, med flyglinjer mellan Danmark och Norge, kommer att trafikera linjerna Gällivare-Arlanda, Arvidsjaur/Lycksele-Arlanda, Storuman/Vilhelmina-Arlanda och Hemavan-Arlanda.
Företaget lovar att halvera biljettpriserna. Detta trots att föregångare haft problem med lönsamheten.
– Vi inför ett enklare biljettsystem och tar bort alla ”läckage”. Vi säljer bara enkelbiljetter (1500 kronor Gällivare-Arlanda) vilket innebär att problemet med ”saxade” biljetter försvinner. Vi behåller alla intäkter i bolaget eftersom alla bokningar sker via internet eller vår egen telefonbokningscentral, förklarar DAT:s Ruben Werjefelt som även lovar att hålla 30 procent av platserna för lågprisbiljetter (900 kr Gällivare-Arlanda).
Värmlandsflyg kommer att flyga Torsby/Hagfors-Arlanda. Värmlandsflyg såldes under augusti av ägarparet John-Åke och Anneli Andersson till de före detta Skywaysmedarbetarna Jörgen Gustafsson och och Sivert Andersson. Värmlandsflyg planerar även att utvidga med de nya linjerna Hultsfred-Oskarshamn-Arlanda och Oskarshamn-Ronneby-Köpenhamn.
Rikstrafikens upphandlingen har mött stark kritik. Direktflyg ansåg att upphandlingstiden var för kort och gick utan framgång till länsrätten. Skyways, som tidigare flugit flera av linjerna, drog sig ur hela anbudsförfarandet på grund av den korta anbudstiden och tvingades säga upp sin personal på de de berörda flygplatserna.
ULF WALLIN

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

FIELDWOOD TRAVEL I YSTAD SÖKER GRAVIDITETSVIKARIE
Sista ansökningsdag:
15 May, 2018
Sales Representative
Sista ansökningsdag:
14 May, 2018
VD Visit Dalarna
Sista ansökningsdag:
22 April, 2018
eCommerce Generalist med placering i Stockholm
Sista ansökningsdag:
25 April, 2018
JB TRAVEL SÖKER EN NY KOLLEGA!
Sista ansökningsdag:
16 May, 2018
Thabela Travel söker reseproducent för Sydamerika
Sista ansökningsdag:
30 April, 2018