Annons:

Sex klimataktivister på SAS årsmöte fick stor medial uppmärksamhet

Sex representanter från Fridays for future (FFF) undrade på stämman: Hur ska SAS göra för att minska flyget under de kommande kritiska åren? – SAS har gjort mycket för att följa Parisavtalet. Vi har agerat för att ligga i linje med avtalets riktlinjer. Flygandet är viktigt, det är viktigt att världen möts, svarade Anko van der Werff, vd på SAS.

Stämningen var hätsk mellan aktivisterna och övriga deltagare på stämman i Solna. Flera privatpersoner bad aktivisterna att lämna lokalen och respektera dagordningen.

– Alla har rätt till det fria ordet, men det ska framföras enligt ordningsreglerna i salen, sade en aktieägare efter stämman.  

– Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt ”greenwashing”, sa den kända klimataktivisten Greta Thunberg till TT innan stämman började.

För att ta sig in på stämman har tre medlemmar i FFF köpt aktier i flygbolaget. Varje aktieägare får ta med sig två biträden. De sex klimataktivisterna fick stor uppmärksamhet i de flesta medier som rapporterade om deras aktion. 

Förra veckan bars Greta Thunberg bort av polis efter att ha protesterat tillsammans med flera andra aktivister framför riksdagen i Stockholm.

Årsstämman beslutade i övrigt i enlighet med valberedningens förslag att omvälja Carsten Dilling till styrelseordförande samt att omvälja samtliga styrelseledamöter.

Merparten av de nuvarande aktieägarna har accepterat att aktierna så småningom kommer att bli indragna och makulerade.

Många aktieägare motsatte sig flertalet av förslagen som lämnades.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024