Annons:

Annons:

De är resebranschens mest hållbara företag – eller?

I onsdags utsågs vinnarna i Sustainable Brand Index, och många reseföretag är med på listan som toppas av Apoteket. Flera företag passar då på att berätta om hur duktiga de är på hållbarhet, men det är inte vad indexet verkligen mäter.

Bäst på hållbarhet i den svenska resebranschen är SJ, enligt Sustainable Brand Index. Tågoperatören kommer på åttonde plats av totalt 265 varumärken som rankas.

Näst bäst i branschen är Scandic på plats 20, som därmed slår konkurrenten Clarion som är tredje bäst med en 25:e plats.

Allra sist på listan hamnar Ryanair.

Listan resulterar i ett antal pressmeddelanden. Scandic skriver till exempel att ”vi behåller vår position som det mest hållbara varumärket i hotellbranschen”. Och Fritidsresor, som med plats 104 rankas högst av charterarrangörerna, skriver att varumärket utsetts till ”Sveriges mest hållbara reseföretag”.

Frågan är vad indexet egentligen mäter. Nordic Choice Hotels placerar sig på plats 40. Det kan jämföras med fyra av bolagets varumärken – Clarion, Quality, Clarion Collection och Comfort – som kommer på platserna 25, 27, 37 respektive 57. Det skulle betyda att Comfort är väldigt mycket sämre än systerkedjan Quality, samt att Clarion är bättre än Clarion Collection. Det är fel, varumärkena inom Nordic Choice ligger på ungefär samma nivå.

Förklaringen ligger i att undersökningen utgår från enkäter med kunderna, där de tillfrågas om vad de tror om varumärkenas arbete med hållbarhet. Indexet mäter alltså inte hur varumärkena faktiskt presterar.

Läs hela listan här.

Reseföretagens placering på listan

8 SJ

20 Scandic

25 Clarion

27 Quality

37 Clarion Collection

40 Nordic Choice Hotels

43 Arlanda Express

56 First Hotels

57 Comfort Hotels

64 Elite Hotels

66 SAS

75 Flygbussarna

83 Radisson Blu

84 Best Western

104 Fritidsresor

112 Ving

145 Apollo

159 Lufthansa

188 Park Inn

190 Hertz

192 Norwegian

194 Solresor

203 Europcar

207 British Airways

265 Ryanair

En kommentar

  1. Morran: Intressant att notera är ju ockps att resebranschen tappat mest i placeringar jämfört med förra året. Fritidsresor tex går från plats 58 till plats 104, fast är ändå branschbäst?! Känns som att et saknas ett viss mått av analys! Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019