Annons:

Prognos: SAS och Air Leap kan få statens miljoner för trafikplikt

SAS och Air Leap och ligger bäst till för att vinna statens upphandling för trafikplikt spår Regionala flygplatsers Peter Larsson. Han välkomnar regeringens besked i ett meddelande till Travel News, men spår att det blir fortsatt mycket tufft för landets 30 regionala flygplatser.

”Efter fyra veckors väntan kommer så äntligen ett första besked om riktat stöd till våra flygplatser. Det är mycket välkommet att regeringen hörsammar ett av våra förslag om utökad trafikplikt som vi vädjade om redan den 13 mars. Nu väljer regeringen utse några linjer till Norrland och Gotland. Det är till fem statliga flygplatser som har ett förhållandevis bättre läge än de tre regionala som också omfattas.

Dessa tre regionala flygplatser, där får var och en, av ägarkommunerna bära sina egna kostnader. Därför innebär dagens besked för dessa tre kommuner en viss lättnad för sin verksamhet.

För övriga knappt 30 regionala flygplatser kvarstår fortfarande samma problem. Det råder t ex fortfarande osäkerhet om alla våra regionala flygplatser kan omfattas av korttidspermitteringarna.

Regeringen uppger också att man för den nu utökade trafikplikten ska närma sig de flygbolag som redan opererat dessa sträckor.

Det innebär att SAS kan komma i anspråk på sju av de åtta nya linjerna. AirLeap kan komma i anspråk på en linje.

Då flygbolaget BRA nu är under rekonstruktion kan de inte bli aktuella. Vi välkomnar dagens besked men vi vill också att regeringen är villiga att väsentligt utöka trafikplikten. Vi uppfattar att samhällskritiska flygningar kommer behövas i hela landet. Gör man detta upprätthåller man viktiga transporter där de behövs men man räddar också flygbolag och flygplatser.”

Peter Larsson VD Svenska regionala flygplatser

Av de som nu omfattas av nya paketet:

Statliga flygplatser: Kiruna Luleå Umeå Östersund Visby

Regionala/kommunala flygplatser: Skellefteå Örnsköldsvik Sundsvall

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024