Annons:

Orban gör om Budapests turistdistrikt till regeringskvarter

Det är den klassiska vyn från Budapest: Slottsområdet på Buda-sidan av Donau. Men Ungerns premiärminister Viktor Orban är nu i färd med att samla sin regerings administration på området. Text: Janne Sundling

Ungerns omstridde premiärminister Viktor Orban sitter troligen en fjärde period. Orban är en av de statsledare som haft bäst relation med Vladimir Putin och gjort sig känd som det land som haft den hårdaste hållningen mot flyktingar, men i dag kommer 10 000-tals ukrainska flyktingar till landet.

Blir han omvald tänker han fullfölja Hauszmannprogrammet för att samla regeringsbyggnaderna intill premiärministerns byggnad. 

– Prestige överträffar alla andra överväganden i det här byggprojektet. Att flytta regeringsbyggnader hit så de kan blicka ut över resten av Budapest sänder ut ett dåligt budskap, säger Marta Naszalyi, landskapsarkitet och aktiv i ett oppositionsparti till Bloomberg.

Budapest är knappast hemmaplan för Orbans parti Fidesz. Budapest borgmästare Gergely Karacsony hör till oppositionen som motsatt sig Orbans planer på att omvandla det historiska området till regeringsbyggnader. Från regeringshåll säger man att ombyggnaden handlar om att återskapa området som det såg ut före förstörelsen under andra världskriget. 

Det finns också frågetecken inför vad Hauszmannprogrammet kommer att kosta. Enligt officiella uppgifter handlar det minst en halv miljard dollar (590 miljoner dollar).

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024