Annons:

Historiens vingslag i Stockholm

Östasiatiska museets utställning om Terrakottaarmén från Xian har blivit en publiksuccé. Travel News gjorde ett besök och förstår varför.

[i=484034;w440;nb;nl]De tio terrakottasoldaterna har rest långt för att ge oss här uppe i Norden en liten bit av den kinesiska historien. De har lämnat sina kollegor i Xian i Kina – de över 8 000 soldaterna från 200-talet före Kristus – för att ta emot mängder av stockholmare nere i bergrummet under Östasiatiska museet i höst. Terrakottautställningen med krigare och 320 föremål berättar om hur Kina skapades och om hur detta väldiga rike byggdes på idén om evig makt. Krigarna hör till ett av 1900-talets största arkeologiska fynd.

Vi går in i de mörka tunnlarna i bergrummet, som en gång i tiden skapades för att fungera som marinens stridsledningscentral i krig. Nu har den byggts om till en spännande utställningslokal. Guiden lämnar ut hörlurar och mottagare, så att hela gruppen på drygt 30 personer ska kunna ta del av hennes berättelser direkt i öronen – en ny och lyckad satsning av museet. Att det ibland blir lite trångt i de smala tunnlarna när hela gruppen samtidigt vill stå öga mot öga med terrakottasoldaterna glömmer vi snart bort, eftersom guiden lyckas trollbinda oss med historier om den första kejsaren, som ville ha en hel armé som skulle skydda honom i nästa liv efter döden.

Vi ställer oss framför en av soldaterna. Det känns nästan som om han tittar tillbaka på oss och vi förundras över att soldaternas ansikten har en egen karaktär. På samma sätt ser alla de 8000 soldaterna i Xian olika ut, trots att delar av kropparna masstillverkades för att sedan sättas ihop i olika kombinationer. Detaljer som mustascher, näsor och hår gav varje krigare en egen personlighet. Kanske inte konstigt att det tog nästan 40 år för 700 000 man att skapa denna armé.

Jag har sett krigarna förr, när jag för 20 år sedan besökte Terrakottamuséet i Xian för att titta på rad efter rad av krigare nedsänkta i stora gravar. Att se en så stor mängd krigare var mäktigt, men Stockholmsutställningen gav en större närhet till den enskilde soldaten.

Det är ingen stor utställning, men väl värd ett besök. Men utan en guide är det nog inte lika lätt att känna historiens vingslag. Östasiatiska museet har inga visningar för enskilda personer, men däremot har Kinaresor – som enda arran-gör – visningar som kan bokas på deras webbplats. Hittills har besökarantalet varit långt större än väntat, med över 10 000 besökare per vecka.

Tips 1: Östasiatiska museet har inga egna guidningar – boka i stället på www.kinaresor.se

Tips 2: Vill ni fika vid besöket finns bara en nudelbar med goda men dyra nudlar och inte en enda bulle, men Moderna museets fik ligger inte långt ifrån.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024