Annons:

”När airbnb blir b2b”

Hotellkedjor och transportföretag måste tagga upp. De kommer inte att få ha affärsresenärer i fred från Airbnb och andra uppstickare inom delandets ekonomi. Det skriver Travel News nye krönikör Urban Lindstedt.

Urban Lindstedt

är ny krönikör på Travel News. Som frilansjournalist och föreläsare följer han den digitala utvecklingen på nära håll och har även ett förflutet som redaktör på TN.

Det digitala skiftet ändrar affärslogiken i grunden på många områden. Snart ställs allt på huvudet en gång till.
De ideologiska övertonerna kring begreppet ”delandets ekonomi” döljer att det handlar om ett affärsmässigt skifte. När uthyrningssajten Airbnb lägger upp sköna hippiehus från Kalifornien tror hotellen att ingenting har hänt. Privatbostäder har ju alltid hyrts ut. August Strindbergs skildringar av Kymendö är ju ett bevis på att det åtminstone skedde i Sverige på 1870-talet.
I Sverige lutar sig hotellkedjorna bekvämt tillbaka i vissheten att de lever på affärskunder som aldrig skulle kunna tänka sig att hyra en annan människas lägenhet, hus eller rum.  Men Airbnb drömmer våta drömmar om att fånga in de affärsresenärer som tröttnat på att bo på hotell.
En studie från Boston University visar att hotellintäkterna i Texas minskade med en halv procent för varje procent som uthyrningssajten Airbnb ökade sitt utbud. Vi vet att konkurrenter till Airbnb, som till exempel Homeaway, också växer kraftigt.
En annan snackis är taxitjänsten Uber som rullas ut i världen, där resenärerna beställer anslutna bilar via en app där betalningen sker automatiskt. I Sverige försöker Schibstedsägda tjänsten Flexidrive etablera sig. Hos Flexidrive kan du hyra grannens bil eller hyra ut din egen via Flexidrives hemsida.
Det som gjort det möjligt att etablera alla dessa nya snabbväxande tjänster är digitala verktyg för att bygga förtroende mellan främlingar. Betyg på både uthyrare och kunder samt kopplingar till stora sociala nätverk är grunden. Dessutom finns det försäkringar som täcker eventuella skador. Airbnb jobbar på att få gäster och uthyrare att etablera mejl- eller telefonkontakt innan själva uthyrningstillfället.
Internet i sig tar bort friktioner på marknaden som många mellanhänder tidigare kunde leva på. Det har gynnat de största aktörerna som är beredda att investera i sina digitala plattformar. När friktionen minskar blir också provisionerna lägre och utrymmet för mindre aktörer minskar.
Samtidigt minskar kostnaderna för digital teknik genom gratisverktyg som bygger på öppen källkod samt möjligheter att lägga utvecklingsjobb i andra länder genom Airbnb-liknande plattformar som Odesk.
Vi kan vara helt säkra på att morgondagens affärsmodeller kommer att skilja sig från dagens. Jag tror att sättet vi säljer till företag alltmer kommer likna självpaketeringens privattjänster. Vad som förblir viktigt är kundrelationerna och engagemanget för de produkter ni säljer. Detta ger många nya affärsmöjligheter.

3 x digitala nyheter i resebranschen

Expedia på armen

Expedia har lanserat en app för smartklockan Samsung Galaxy Gear som kan meddela bäraren när det är dags att åka till flygplatsen och dylikt. Främsta reseappen till smartklockor är idag reseplaneraren TripIt som har utvecklat appar till båda smartklockorna Galaxy Gear och Pebbles. Med Pebbles kan du även visa ditt boardingkort om du reser med Air Berlin.

Halva USA bokar mobilt

Vid årsskiftet har hälften av alla amerikaner bokat en resa med sin mobil, förutspår analysföretaget PhocusWright. I dagsläget har 38 procent av amerikanerna bokat mobilt, vilket nästan är en fördubbling på två år. Phablets, som skärmmässigt ligger mellan smartmobilen och minipaddan, kommer att driva på de mobila bokningarna, enligt Phocus-Wright.

Thomas Cook ser dig

Researrangören Thomas Cook kommer att bevaka kontrakterade hotells rykte i sociala medier med verktyget TrustYou. Verktyget tillåter Thomas Cook att bevaka hur hotellen behandlar sina gäster över tid. Hotellen kommer att få tillgång till gästernas feedback för att kunna förbättra sin service när den brister.

Kommentarer är stängda.