Annons:

SAS Norge och Braathens slås ihop

SAS planerar att genomföra stora förändringar i sina svenska, norska och danska verksamheter för att bättre kunna konkurrera med lågkostnadsbolagen.

Den mest genomgripande förändringen sker i Norge, där SAS vill slå samman hela Braathens och Scandinavian Airlines organisationer med 11 000 anställda. Förslaget läggs i dag fram för fackföreningarna.
– Det är mest rationellt att bedriva verksamheten i ett gemensamt bolag. Däremot är det inte klart om driften ska ske i något av de existerande bolagen eller i ett nytt, säger Hans Ollongren, informationsdirektör på SAS.
SAS kommer att förhandla om sänkta löner och förändrade arbetsvillkor för den norska personalen för att sänka enhetskostnaderna och bättre kunna priskonkurrera på den norska inrikesmarknaden.
I Sverige och Danmark kommer SAS att skapa lågpriskoncept – dock inte i egna dotterbolag utan inom Scandinavian Airlines organisation.
– Vi behöver få ner kostnadsnivån inom hela flygbolaget. Då är det ingen god idé att lägga ett lågkostnadskoncept i ett separat bolag, säger Hans Ollongren.
Även i dessa länder kommer SAS att ta upp förhandlingar om ändrade löne- och villkor för personalen. Inte minst tittar flygbolaget på de yrkesgrupper som i jämförelse med motsvarande grupper inom övriga flygindustrin har mest förmånliga löne- och arbetsvillkor.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024