Annons:

First Hotels förlorar hotell till förmån för Best Western

Av de fyra nya hotell som nyligen har anslutit sig till Best Western kommer tre från First Hotels. Internationellt stamgästprogram och franchiseavgifter ges som anledning till kedjebytena.

De nya hotellen är Hotell City Esplanade i Västerås, Arctic Hotel i Luleå och Hotel Gamla Teatern i Öster-sund. Dessutom ingår sedan 1 september Hotel Duxiana i Helsingborg i hotellkedjan.
– En anledning till att vi bytte är att våra gäster har efterfrågat internationella samarbetspartners så att de bättre kan utnyttja hotell runt om i hela världen genom stamgästprogrammet, säger Helena Runeberg, vd på Arctic Hotel.
Enligt Kjell Andersson, styrelseledamot på Hotel Gamla Teatern i Östersund, låg tillgången till ett internationellt varumärke och höga kostnader hos First till grund för kedjebytet.
– Med bara 64 rum blev kostnaderna för höga. First har ökat avgifterna för franchisetagarna ganska rejält och vi tycker inte att medlemskapet passar hundra procent för vår produkt. Dessutom har First bytt organisation otaliga gånger senaste åren och det är inte bra, säger Kjell Andersson.
Daniel Stenbäck, koncernchef för First Hotels, håller med om att First haft ett antal personalbyten under senare år, bland annat på grund av att huvudkontoret flyttat till Oslo.
– Samtidigt har vi ökat försäljningsinsatserna i Sverige. Vårt internationella samarbete med till exempel Thistle Hotels och NH Hotels motsvarar de internationella lojalitetsprogrammen.
Han avfärdar påståendena om höjda avgifter.
– Best Western är ute och jagar mycket på pris. Vi ligger kvar på samma nivå prismässigt och fokuserar inte längre på att vara störst utan på att öka kvalitén. Men det är aldrig roligt att bli av med hotell, säger Stenbäck.
Även First har fått nytillskott. Från och med januari kommer det femstjärniga First Hotel Skt Petri att ingå i koncernen. Samtidigt byter Radisson SAS Plaza namn till First Hotel Plaza.
I Sverige har First Hotels 41 hotell. Sedan 1999 har 20 hotell tagits ur kedjan, främst av kvalitetsskäl, och 25 tillkommit.
Karin Starkman Ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024