Annons:

”Åre Östersund flygplats måste flyttas”

Naturvårdsverket kräver att LFV flyttar Åre Östersund flygplats.

Naturvårdsverket har överklagat LFV:s tillstånd att driva flygplatsen och nu ska Miljööverdomstolen avgöra frågan, enligt Länstidningen Östersund.
 
LFV måste ha ett särskilt tillstånd för att få bedriva flygverksamhet vid flygplatsen. Tillståndet ska ta i akt vilka konsekvenser verksamheten får för människors hälsa och för miljön. Miljödomstolen i Östersund gav i november i fjol LFV grönt ljus för att fortsätta verksamheten om vissa villkor uppfylldes, men Naturvårdsverket överklagade och i tisdags tog Miljöverdomstolen upp målet.
 
Naturvårdsverket anser att bristerna i underlaget till ansökan är så allvarliga att tillståndet ska dras in. I överklagandet skriver Naturvårdsverket exempelvis att helikopterverksamheten inte finns med i bullerutredningen, trots att omkring 1 400 starter och landningar utförs årligen. Enligt miljöbalken ska också alternativa platser utredas, men LFV har inte angett några sådana. Naturvårdsverket ifrågasätter också om flygplatsen kan expandera på den nuvarande platsen eftersom hundratals bostäder redan utsätts för den maximala ljudnivån på 70 decibel.
 
Miljööverdomstolens dom väntas i början av november.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024