Annons:

SAS-plan krockade på New York-flygplats

Ett SAS-plan skadade vingen i kollision med ett amerikanskt inrikesplan på Newarkflygplatsen.

Det var när ett SAS-plan skulle svänga ut på startbanan natten till torsdagen som det krockade med det andra planet. SAS-planet hade Oslo som destination. Enligt SAS var 242 passagerare plus ett barn under två år, och tio besättningsmän, ombord på planet när olyckan inträffade. Ingen person kom till skada.

– Alla fick gå av vid gaten. 71 av dem har åkt redan vidare till Köpenhamn, vi hade en avgång som gick strax efter så de kom iväg. De resterande 171, plus barnet, är kvar och väntar på besked om vad som händer, säger SAS presschef Elisabeth Manzi till Dagens Nyheter.

SAS vill inte sträcka sig så långt och kalla händelsen för en olycka, utan säger att det snarare rör sig om en ”incident”.

– När planet rullar ut från gaten till startbanan, så har vårt flygplan på något sätt kommit i kontakt med ett annat flygplan med vingspetsen. Det är inte så att man kör rakt på varandra och så pang. Utan här är det så att en av vingspetsarna på vårt flygplan har kommit i kontakt med det andra planet, säger Elisabeth Manzi.

Den skadade delen på planets vinge kallas winglet och är enligt SAS en flygplansdel som är bra för aerodynamiken, men ingen avgörande del av planet för att kunna flyga.

Det amerikanska planet, en Embarer 145, tog smällen på stjärten och fick efter krocken bogseras tillbaka till terminalen. Ingen passagerare eller besättning i det planet kom heller till skada.Krocken orsakade förseningar i över en timme på Newark. Nu ska amerikanska luftfartsmyndigheten FAA utreda olyckan.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024