Annons:

Oljeprisras gör flyget billigare

Det snabba oljeprisfallet öppnar för billigare flygresor. Det uppger den internationella flygorganisationen IATA och spår ett prisfall på 5 procent under 2015, skriver di.se.

Priset på råolja har halverats från cirka 100 dollar till 50 dollar per fat sedan september i fjol. Utvecklingen innebär att priset på det något dyrare flygbränslet har backat med ungefär lika mycket, vilket är goda nyheter för flygbranschen, där bränsle utgör 20-25 procent av kostnaden för de traditionella flygbolagen, och ännu mer för lågprisbolagen, skriver di.se.

Hur och om flygbolagen gynnas av oljeprisfallet beror dock på flera faktorer. Dollaruppgången minskar till exempel den positiva effekten för många europeiska flygbolag. Vidare har vissa flygbolag bundit sina bränsleutgifter på höga nivåer, medan andra vunnit på att ta risken, som Travel News skrivit om tidigare.

Men sammanlagt väntas oljerean alltså ändå pressa priserna. IATA spår exempelvis ett prisfall på 5,1 procent i år jämfört med 2014, rapporterar tidningen The National från Förenade Arabemiraten. Flygbolaget Emirates Airline bekräftar för tidningen att man överväger prissänkningar under året.

I Sverige vill dock varken SAS eller Norwegian ge kunderna några falska förhoppningar.

– Det senaste åren har ju präglats av en väldig prispress på marknaden och det är väldigt få europeiska bolag som visar positiva resultat. Givetvis är ett lägre oljepris positivt på sikt men det är för tidigt att säga om det kommer påverka biljettpriserna för vår del framöver, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS och tillägger att SAS påverkas negativt av att dollarn gått upp.

– Det har till stor del tagit ut effekten av ett fallande oljepris, säger han till di.se.

Norwegians informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson ger ett snarlikt svar, det vill säga att prisfallet på flygbränsle till stor del tas ut av den starka dollarn.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024