Annons:

Via Travels nye ägare talar ut: ”Vi ska etablera oss i söder”

Affärsresebyrån Via Travel Norrlands nye ägare Edward Lantz vill expandera i södra Sverige, tror inte på huvudkontor och ska byta namn på sina resebyråer. TN har tagit pulsen på den norrländske företagsutvecklaren.

Den senaste månaden har den fristående resebyrån Via Travel Norrland spottat ut nyheter. I slutet på augusti blev det klart att Edward Lantz går in som huvudägare i resebyrån. Två veckor senare rekryterades Annika Hultgren från Via Egencia som vice vd till bolaget. Och några dagar senare var det dags för ett nytt förvärv. Edward Lantz blev ny huvudägare även i Via Travel Nordväst i Solna. Nyfiken i resebyråbranschen är stor på denna ”gröngöling” som tror och vill satsa på resebyråer som lokal förankring. TN fick en telefonintervju med honom, samma dag som han besökte kontoret i Solna.

Två förvärv på en månad, när kommer nästa?

– Nu finns vi i region nord och region mitt och jag vill att vi ska etablera oss i region syd också. Det kan ske på två sätt, antingen att vi förvärvar ett bolag eller startar egen verksamhet. Men först ska vi få ihop våra fyra kontor i Norrland med Solnakontoret.

Hur kom du in i resebyråbranschen?

– Jag blev ombedd av Via Travel Norrlands ägare Maria Thelberg att komma in som interims-vd i maj för att få ihop organisationen. I juni föreslog jag att jag skulle få köpa företaget. Nu äger jag 90,1 procent av bolaget och Maria 9,9 procent.

 Varför vill du driva resebyrå?

– Jag har arbetat länge med företagsutveckling främst inom B2B-försäljning i tjänsteföretag. Via Travel Norrland är ett välskött bolag med nöjda kunder och medarbetare som imponerar på mig varje dag med en exceptionell service de ger våra kunder och den lojalitet de har mot bolaget. Därför ville jag köpa.

Trots att du är grön inom resebyråvärlden?

– Folk säger ofta att just den här branschen är så unik, så säger man bland resebyråer också. Men branschen är inte så unik, den är snarare väldig lik andra tjänsteföretag. Och tjänsteförsäljning har jag bra koll på, så jag känner mig trygg i detta.

Nu äger du två resebyråer, var ska huvudkontoret ligga?

–  Vi har inget huvudkontor, vi ska sprida ledarskapet över våra fem kontor i Sundsvall, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik och Solna. Jag tror inte på att samla ledning på ett och samma kontor. Jag vill hellre delegera ledarskap så alla i organisationen får större ansvar. Det stärker varje ort.

Dina resebyråers verksamhet är affärsresor och grupper i dag, men i pressreleasen skriver ny om nya affärsområden. Vad blir det?

–  I Norrland har vi startat incomingverksamhet. Vi har fått stort gehör från exempelvis Visit Umeå och Visit Skellefteå och vi får fler och fler med oss på tåget. En del branschkolleger verkar lite tveksamma, men det kan jag köpa. Jag är triggad.

Via Travel Norrland omsatte 144 miljoner kronor förra året och Via Travel Nordväst 40 miljoner kronor. Hur stora ska ni bli?

Det är för tidigt att säga. Men det finns potential att växa och ett hål på marknaden. De stora resebyråjättarna vill driva all försäljning online och jobba med globala kunder. Vi urskiljer oss, vi ska ge exceptionell service till kunderna.

Vilket kundsegment vänder ni er till?

–       Det kan vara små företag med 1-10 anställda med anställda som reser väldigt mycket och som i dag bokar sina resor online hos ett flygbolag. Sedan även de lite större företag som reser för upp till 5-10 miljoner kronor.

När du talar om att satsa på digitala lösningar, vad menar du då?

–       Ja, inte så mycket onlinebokning. Det har vi och är en självklarhet. Men att använda digitala lösningar för att ge riktigt bra service, allt från sms, chattar, sociala medier när det uppstår problem. Det är ingen affärsresebyrå som är riktigt bra på att jobba så i dag. Och självklart ska vi vara snabbast i Sverige på att svara i telefon när kunderna ringer.

Ska ni fortsätta heta Via Travel och fortsätta som partner till Via Egencia?

–       Samarbetet med Via Egencia fungerar bra. Däremot är det ju vi som lokal resebyrå som är varumärket och det blir nog ett namnbyte, kanske vid årsskiftet.

 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024