Annons:

Premium

Cola-företag kan ta över ryska Carlsberg

Till salu: Carlsbergs ryska bryggeriföretag med åtta bryggerier och över 8 000 anställda. Pris: Värderas till 28 miljarder kronor, men säljs långt under det vid snabb affär. Tänkbara köpare: Ryska Chernogolovka som gör läskedryck eller israeliska CBC Group. Text: Janne Sundling

Carlsbergs tvärvändning förra veckan med att lämna den ryska marknaden genom att sälja sin verksamhet där har nu fått åtminstone två möjliga köpare att visa intresse, berättar danska Berlingske.

Chernogolovka har hittills ägnat sig åt läsk, med den ryska motsvarigheten till Coca-Cola, Baikal-Cola, som sitt främsta varumärke. Den ska ha utvecklats inför Moskva-OS 1980, som bojkottades av USA och amerikanska företag. 

En annan spekulant ska vara israeliska CBC Group, som i dag har rätten till Carlsberg och Tuborg i Israel. Carlsberg och CBC Group bildade bolaget 1992. Carlsberg har sedan dess sålt sin andel. CBC Group har även rättigheterna till Coca-Cola i Israel.

Israel upprätthåller kontakter både med ryska och ukrainska statsledningen under det pågående kriget i Ukraina, och premiärminister Naftali Bennett har erbjudit sig att agera medlare.

Enligt Berlingske ska de första anbuden redan vara lagda, men osäkert på vilken nivå. Carlsberg, som fått hård kritik för ha agerat…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024