Annons:

Stordalen i skattefajt om 200 Mkr – “en del av verksamheten”

Strawberrys ägare Petter Stordalen riskerar att åka på en rejäl skattesmäll, rapporterar norska E24. Det är mycket pengar. Men det är inget jag går runt och tänker på hela tiden. Om jag skulle förlora ser jag det inte som en riktig förlust. Du väljer att se på den ljusa sidan av det här, hur det än blir? – Vi har tagit initiativ till att få ett förtydligande, och vi får nog svaret om två-tre år. Det är inget som håller mig vaken på nätterna. Sådana här saker är en del av verksamheten.

Staten kräver honom på hundratals miljoner norska kronor och nu ska fallet upp i domstol. Efter att parternas slutinlagor lämnats in på måndagen framgår det att målet handlar om utdelningar i Stordalens bolag Strawberry Fields.

”Från köptillfället 2013 och fram till 2021 har Stordalen gjort skattefria utdelningar på nästan 800 miljoner”, skriver åklagaren i sin inlaga.

Enligt E24:s beräkningar riskerar Stordalen en skattesmäll på minst 200 miljoner kronor.

Stordalen bestrider kravet, uppger hans advokat.

Enligt reglerna ska en ägare inte beskattas för utdelning om ägarna först satt in pengarna. Och de tidigare ägarna hade satt in tre miljarder kronor – pengar som redan gått förlorade när Stordalen köpte bolaget, skriver E24.

2022 kom Skatteprövningsnämnden med ett beslut som sa att dessa utbetalningar inte alls ska vara skattefria – de ska räknas som utdelningar.

  • comfort hotell solna Petter stordalen tak

Stordalen har dock bestritt beslutet och gått till domstol för att få svar.

– I Stordalens fall försöker staten ändra en regel som funnits i 70 år, skriver hans advokat, Kaare Andreas Shetelig, i ett mejl till E24.

Utan att nämna detaljerna berättade han om saken i en stor intervju med E24 i höstas. Där hänvisade han till det som ett exempel på vad som ”gör Norge fantastiskt”.

– Att vi har ett rättsväsende som kan avgöra vem som har rätt. Vi har en diskussion, sedan får domstolen avgöra vem som har rätt, sa Stordalen om oenigheten.

Det är Stordalen som har kallat staten för att få klarhet i saken. Det är planerat till en vecka i Oslo tingsrätt i början av mars. Foto: Agnete Brun / E24

Han tillade att hans advokater säger att han inte har gjort något fel.

Men om domstolen tycker något annat så är det väl en ganska stor förlust för dig?

– Ja, det är det. Det är mycket pengar. Men det är inget jag går runt och tänker på hela tiden. Om jag skulle förlora ser jag det inte som en riktig förlust.

Du väljer att se på den ljusa sidan av det här, hur det än blir?

– Vi har tagit initiativ till att få ett förtydligande, och vi får nog svaret om två-tre år. Det är inget som håller mig vaken på nätterna. Sådana här saker är en del av verksamheten.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024