Annons:

107 personer dog i flygkrasch på Cuba

Kuba är ett land i sorg efter fredagens svåra flygkrasch då 107 personer dog. Kommunistpartiets ledare Raúl Castro har utlyst två dagars landssorg. Orsaken till olyckan är ännu oklar, skriver DN.

En av de ”svarta lådorna” har hittats bland vrakdelarna av flygplanet som kraschade i Kuba. Förhoppningen är att det ska ge något svar till varför planet plötsligt störtade.

Bara tre människor överlevde. De drogs ut ur det söndertrasade planet och vårdas nu på sjukhus med livshotande skador, enligt statliga medier. Ytterligare en person togs till sjukhus men passagerarens liv gick inte att rädda.

Passagerarflygplanet kraschade kort efter start, på väg från huvudstaden Havanna till Holguín i östra Kuba.

– Jag såg hur det lyfte. Helt plötsligt svängde det och störtade. Vi var helt chockade, säger José Luís som jobbar i en matbutik i närheten av flygplatsen.

En 21-årig musiker som var i närheten säger att det såg ut som om piloten försökte nödlanda, men kraschade i stället.

– Explosionen skakade allt. Jag började springa, jag var så rädd.

Enligt det Mexiko-baserade flygbolaget fanns 104 passagerare ombord plus sex besättningsmedlemmar. Samtliga i besättningen var mexikaner.

Två av offren kom från Argentina, uppger landets utrikesdepartement. De flesta av offren var kubaner, enligt statliga medier. Även fem av passagerarna uppges vara utländska medborgare.

– Det har inträffat en olycklig flygolycka. Nyheterna är inte särskilt lovande, det tycks vara ett högt antal offer, sade Kubas president Miguel Díaz-Canel, som enligt de statliga medierna anlände till flygplatsen strax efter olyckan.

Ett arbete pågår på platsen med att identifiera de döda. Olycksorsaken kommer att utredas, enligt presidenten.

Mexiko uppger att landet skickat två flygexperter för att hjälpa till i utredningen.

Planet som kraschade var av modellen Boeing 737, tillverkat 1979, och Kubas statliga flygbolag Cubana de Aviación hyrde det av det mexikanska bolaget Aerolineas Damojh, även känt som Global Air.

Planet söndertrasades nästan helt. Bilder visar hur en mörk rökpelare steg från olycksplatsen på en åker vid slutet av startbanan.

Den senaste stora flygkatastrofen på Kuba var i november 2010 då ett plan från Santiago de Cuba till Havanna kraschade. 68 människor omkom då, varav 28 var utländska medborgare.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024