Annons:

Ryanair sätter press på SAS

Ryanairs storsatsning på Skavsta ökar prispressen mot SAS - och täpper till hål för andra lågprisaktörer.

Med totalt åtta linjer skapar Ryanair ett kraftfullt lågprisnav i Stockholms närhet.
Inbrytningen på den intranordiska marknaden, där huvudkonkurrenterna blir SAS och Finnair, följs med stort intresse av branschbedömare. Framför allt linjerna till Oslo och Tammerfors, som är Ryanairs första inbrytning i Finland.
Ingen tror att alla affärsresenärer omedelbart överger Arlanda för entimmesresan till Skavsta. Men möjligheten att spara tusenlappar kan ändå uppväga tidsvinsten för en viss typ av affärsresande – och många privatresenärer.
– Ryanair skapar en prispress på hela marknaden och det påverkar SAS möjligheter att hålla upp prisnivåerna, säger Harald Rosén, generalsekreterare i Svenskt Flyg.
Den nya skandinaviska huben ses som en markering att Ryanair inte låter sig skrämmas av SAS lågprissatsning Scandinavian Light. Men samtidigt avstår Ryanair tills vidare från att ge sig in i lågprisslaget om semesterdestinationerna i Sydeuropa mot SAS och Sterling. Skavstalinjer till Italien och Spanien blir aktuella först nästa år.
EasyJet har tidigare uttalat intresse för Sverige och Arlanda och menar att de inte ser Ryanair som en konkurrent så länge bolaget bara flyger från andraflygplataser.
– Men jag tror EasyJet tänker sig för mer än två gånger nu. I dag driver två saker flygresenärer. Priset, där ingen kan matcha Ryanair, eller Eurobonuspoäng, säger Dan Lundwall, marknadsdirektör på Luftfartsverket.
Vilket utrymme finns då kvar för nya lågprislinjer?
Ryanair tror att Västerås kan få nya linjer ut i Europa, om Skavstalinjerna utvecklas bra. Harald Rosén ser Göteborg som ett möjligt alternativ för andra lågprisaktörer nu när Ryanair kraftsamlar i Stockholm.
Flygdebattören Bo Sehlberg ser ett annat intressant scenario.
– Jag tror tanken föresvävat Malmö Aviation att de med sitt lågpriskoncept Snålskjutsen skulle kunna mata in resenärer från Norrland till Skavsta för vidare transport ut i Europa med Ryanair.
KATARINA ERIKSSON

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024