Annons:

Så fixas flygets papperstrassel

Affärsresebyråerna måste effektivisera sitt administrativa flöde när de bokar lågprisflyg åt sina företagskunder. Denna problematik försöker Nordic Travel -Clearing lösa med så kallad rese-kontoclearing, som gör processen både billigare och enklare för flygbolag och resebyråer.

FÖRETAG VÄLJER ALLT oftare att låta sin resebyrå boka de nya lågkostnadsbolagen eller vissa traditionella flygbolags biljetter som endast finns tillgängliga via internet. Detta försvårar för affärsresebyråerna då deras administrativa flöde inte stöder dessa affärer. Många low cost carriers har av kostnadsskäl valt att stå -utanför både Amadeus och bsp då de rena besparingarna för flygbolaget uppgår till över tio euro per segment om man istället väljer att arbetar biljettlöst i egen kanal på nätet.
Men företagen vill helst ha in även kostnaderna för lågprisresandet på sitt resekonto i stället för att tvingas hantera dessa transaktioner via reseräkningar och resenärernas kreditkortsfakturor. Hittills har det dock varit omöjligt att betala via resekonto för -nätbokade resor hos icke-bsp-anslutna flygbolag.
-Eftersom resebyråfaktureringen hittills till 80 procent gjorts på resekonto är det viktigt att kunna upprätthålla detta reseadministrativa stöd även när bokningarna görs på nätet, menar Staffan Brödjegård på Nordic Travel Clearing.
Problematiken accentueras ytterligare nu när många -offentliga förvaltningar väljer lågprisflyg. Deras resenärer har oftast inte tillgång till eget kreditkort, vilket lett till att -affärsresebyråer tvingats skaffa egna kreditkort som de -betalar kundens flygbiljetter på nätet.
Kreditkortsfakturorna för flygresorna får sedan manuellt överföras in på företagens resekonto.
– Det innebär stora nackdelar med extra arbets-moment för resebyrån, som också måste betala en extra inlösensavgift på det sättet. Dessutom är informationen på kreditkortsfakturor otillräcklig vilket ytterligare försvårar avstämningsarbetet, säger Staffan Brödjegård.
NTC har slutit avtal med lågprisbolaget FlyMe och ett letter of intent med Skyways om så kallad resekonto-clearing. Affärs-resebyråerna bti, Ark Travel och Scanworld är exempel på rese-byråer som tillsammans med resekontona American Express bta och Diners tac har valt ut -företagskunder vars bokningar på flygbolagens hemsidor skall börja debiteras direkt via resekonto. Förhand-lingar håller dessutom på att slutföras med flera andra aktörer.
– Det avgörande för transaktionerna på nätet är att man oberoende av vilken leverantören är enkelt ska kunna -verifiera att kunden får debitera direkt på sitt resekonto samt vilka betalningsreferenser som måste finnas med. Det löser vi med vår it-plattform. Plattformen ger minst lika bra informationsstöd till resebyrå, resekonto och -företag vid en nätbokning som Amadeusprofiler och midoffice system ger för bokningar gjorda i en gds, säger Staffan Brödjegård.
EN ANNAN FÖRDEL är att systemet ger samma administrativa stöd oavsett om det är rese-byrån eller den enskilda resenären som bokar resan.
– Det är en stor fördel att man kan använda sitt resekonto i båda fallen när nu många företag blandar -självbokning och rese-byråbokning. Resebyrån
kan då differentiera sitt
arvode beroende av hur mycket kundnytta de skapar, avslutar Brödjegård.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024