Annons:

SAS anmäls för könsdiskriminering av kabinpersonal

109 av SAS svenska kabinpersonal har anmält flygbolaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO) med begäran om utredning.

Det kollektivavtal som slöts i november förra året är könsdiskriminerande, anser 109 anställda på SAS. Anmälan är inlämnad av advokatfirman Öberg & Associés och kritiserar de förändrade pensionsvillkor som ingick i det kollektivavtal som den 18 november 2012 träffades mellan SAS och Unionen. I anmälan kritiseras att det är olika regler för hur pensionsavsättningarna hanteras för kabinpersonal och piloter, där villkoren är bättre för piloterna, skriver dn.se.

”Medan pilotkollektivet till klart övervägande del består av män, är SAS kabinanställda till likaledes övervägande del kvinnor”, står det i anmälan.

De 109 SAS-anställda kräver att DO ska göra ”en utredning mot SAS huruvida novemberavtalet konstituerar diskriminering på grund av kön och/eller av nationalitet/etnisk tillhörighet, i syfte att försöka förmå arbetsmarknadens parter att frivilligt följa diskrimineringslagen”. Ett av argumenten är även att de danska kollegorna på SAS har ett mer jämställt kollektivavtal.

Avtalet har redan gåtts igenom av Unionen, som inte har funnit någon anledning att ombepröva avtalet, så någon hjälp från facket lär inte de 109 anställda få i frågan. Avslaget bör ses mot bakgrund till den tuffa besparingsplan som SAS satte igång under förra hösten och där Unionen och SAS ledning låg i långa förhandlingar som slutade med försämrade villkor för både kabinpersonal och piloter.

– Vår bestämda uppfattning är att kollektivavtalet inte är diskriminerande. Många frågor var uppe i förhandlingarna och till slut kom vi fram till en uppgörelse med SAS som var smärtsam – det ska sägas – med inslag som ingen av våra medlemmar ville ha, men som var oundviklig i den situation som rådde, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen till dn.se.

 

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024