Annons:

SAS luras på miljoner varje år

Varje år luras SAS på mångmiljonbelopp genom kortbedrägerier och bonuspoängsfusk. Resenärer fuskar bland annat till sig dubbla bonuspoäng och flyger gratis utan att ha rätt till det. Fusket uppges ha inneburit en förlust på 140 miljoner kronor under de senaste fem åren.

SAS resenärer lurar flygbolaget på mångmiljonbelopp varje år. Stamkunder som lurar till sig bonuspoäng och kortbedrägerier innebär enligt obekräftade uppgifter en förlust på uppåt 140 miljoner kronor under de senaste fem åren, enligt SvD.
– Beloppen är av en sådan storlek att vi anser att det är nödvändigt att jobba med det, säger SAS koncerndirektör Bernhard Rikardsen.
Bland SAS tre miljoner Eurobonus-medlemmar fuskas det en hel del. De får bonuspoäng för resor med de 16 flygbolagen inom Star Alliance. Resenärer har satt i system att lura till sig extrapoäng genom att begära ut poäng från olika flygbolag för samma resa, eller genom att ta ut poäng såväl privat som inom företag för en och samma resa.
Flygbolaget förlorar också pengar på kortbedrägerier. Eftersom SAS inte kräver den tresiffriga cvv-koden vid internetbetalningar, får SAS själva betala de falsa fakturor som uppstår när exempelvis stulna kort används. Det här kommer att åtgärdas först nästa år, trots att SAS har vetat om problemet sedan början av 2000-talet.
Den ekobrottspolis som anställdes för att utreda brotten har avskedats och den centrala revisionen har minskats till tre anställda från drygt 40. Koncernchef Rikardsen menar dock att nedskärningarna inte påverkat det brottsförebyggande arbetet.
– Vi har blivit mycket bättre på att fokusera på rätt saker och har ett annat samspel mellan intern och extern revision än tidigare, säger han.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024