Annons:

SAS spås sluta med långdistansflygningar

SAS förutspås sluta med långflygningar inom tio år då konkurrensen helt enkelt blir för hård, enligt en dansk flyganalytiker.

Den danske flyganalytikern Brian Børsting tror att SAS kommer att ha slutat helt med långdistansflygningar inom tio år. Anledningen är att storbolag som British Airways, Lufthansa och Air France kommer att dominera marknaden totalt. De mindre koncernerna, såsom SAS, måste i stället satsa på de kortare sträckorna.
– SAS flyger knappast interkontinentalt om tio år. Kostnaderna för att investera i nya flygplan blir helt enkelt för dyra. Jag förväntar mig i stället att man kommer att rikta in sig på Europa, säger Børsting.
Flygjättarna i Europa och Mellanöstern planerar stora investeringar i nya plan och SAS kan helt enkelt inte hinna med. Investeringarna kommer sedan att sänka kostnaderna per flygning med upp till 15 procent och därmed kan SAS inte alls hänga med.
SAS interkontinentala flygningar går i dag med förlust trots att flygbolaget har förnyat flygplansflottan och fått högre beläggning.
– Vi har sett att alla beräkningarna kring de nya flygningarna inte stämde och att nyinvestera i nya flygplan är en stor sak för oss. Samtidigt kan vi inte bara fortsätta med att vara en minikopia på Lufthansa eller British Airways när det gäller de interkontinentala flygningarna. Men vi har några år till på oss till att titta genom konceptet, säger SAS koncernchef Jörgen Lindegaard enligt DI.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024