Annons:

Unionen säger nej till frysta SAS-löner

Kabinfacket på SAS ingår i fackförbundet Unionen och har accepterat de nya lönevillkoren. Men förbundsstyrelsen i Unionen säger ifrån.

Unionen sätter ner foten och säger att lokala fackklubbar inte har lov att omförhandla kollektivavtal; det ska Unionens förbundsstyrelse göra, enligt E24. Kabinfacket på SAS har tackat ja till SAS bud om frysta löner, men eftersom facket ingår i Unionen undrar ledningen för det svenska kabinfacket vad Unionens utspel ska betyda.
Unionens förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt kommenterar att frysta eller sänkta löner inte är en hållbar metod att rädda företag.
– Det enda vi vet med säkerhet är att det inte ger några som helst garantier att jobb kan räddas och att det är den enskilda medarbetaren som tar hela risken, inte bara i form av utebliven löneökning eller sänkt lön. Om jobbet ändå försvinner riskerar a-kasseersättningen att sänkas och i förlängningen också pensionen, säger han.
Kabinfacket har tecknat ett nytt avtal med SAS och förvirring råder nu inför vad Unionens uttalanden ska betyda.
– Det undrar jag med. Jag kan bara hänvisa till Unionen och jag har faktiskt inte något mer att säga, säger Pelle Gustafsson, vice ordförande i kabinfacket SCCA till Nyhetsbyrån Direkt.
– Det är förbundsstyrelsen som fattar besluten om Unionens kollektivavtal. Men jag törs garantera att det inte är aktuellt att öppna upp för frysta eller sänkta löner hur behjärtansvärt och angeläget det än kan framstå på enskilda företag, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024