Annons:

Stordalen torskar 180 miljoner i skattefajt 

Den norska staten har krävt hotellmagnaten Petter Stordalen på flera hundra miljoner i utebliven skatt. Nu står det klart att Stordalen måste betala tillbaka nästan 180 miljoner norska kronor av de över 200 miljoner som staten krävt.

Bakgrunden är Stordalens köp av Strawberry Fields 2013. De tidigare ägarna hade skjutit in 3 miljarder kronor i holdingbolaget, och reglerna gör då gällande att det finns 3 miljarder till godo i skattefria utdelningar.

Stordalen utnyttjade detta genom att plocka ut 800 miljoner från bolaget fram till 2021. Men norska myndigheter hävdade att rätten till skattefri utdelning inte gäller om syftet med bolagsköpet var att komma över just skattekrediterna.

Myndigheternas krav var därför att Stordalen skulle betala nära 230 miljoner norska kronor, men Oslo tingsrätt sänker nu alltså det beloppet.

Stordalen har bestridit kraven. Han har tidigare varit väldigt positiv till att betala skatt, speciellt i Sverige med följande argument: 

–  Skatt är civilisationens kostnad och vi befinner oss i den yttersta civilisationen, säger Petter Stordalen till Arbetsmarknadsnytt.

– Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024