Annons:

Analytiker: Tapp i affärsresor ger ny miljardsmäll för SAS

Uppemot 2 miljarder kronor. Så stor väntas resultatsmällen ha blivit för SAS under tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, enligt Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen. Men även om han får rätt är det i så fall det minst svaga kvartalet för SAS sedan pandemin bröt ut i början av förra året, skriver TT.

Blödningen har minskat något tack vare att nöjes- och fritidsresenärerna börjat återvända. Men det stora frågetecknet för SAS och nye vd:n Anko van der Werff är när de viktiga affärsresenärerna kommer tillbaka.

Enligt Pedersen är SAS förmodligen ett av de europeiska flygbolag som är mest beroende av affärsresenärer. Han räknar med att SAS tappar uppemot 8 miljarder kronor årligen i intäkter från minskat affärsresande.

– Man måste hitta ett sätt att kompensera denna intäktsförlust, men det är inte enkelt. Förlorar du 3–5 resenärer i business class behöver du ersätta dessa med 10–15, kanske ännu fler, resenärer längre bak i flygplanet, säger han till TT.

SAS rapport väntas den 1 september klockan 08.00.

En kommentar

  1. Peter T: Alla i branschen insåg redan för 15-20 år sedan att affärsresandet skulle tappa marknadsandelar till förmån för privatresandet - både på kort och lång sikt! The Businessman's Airline gick i graven redan på 90-talet. Hur är det möjligt att varken SAS ledning eller ägarna vill inse detta och istället fortsätter i samma spår år efter år? Att skära i kostnaderna räcker inte man måste förstå marknaden/intäktssidan också! Hur är det då möjligt att SAS ledning år 2021 fortfarande undrar var deras marknad tagit vägen och ”när de viktiga affärsresenärerna kommer tillbaka”?