Annons:

Staten vill avsluta sitt ägande i SAS

Staten tar sin hand från SAS, det meddelande näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff i dag. Förslaget har stöd i svensk riksdag enligt näringsministern.

SAS har under en lång period kämpat mot dålig lönsamhet och detta blev som värst under corona. Nu har bolaget åter stora ekonomiska problem och har sjösatt ett program där skulder ska omvandlas till aktiekapital. Svenska regeringen säger ja till detta vilket innebär ett bidrag på 4,1 miljarder, men därefter är det stopp för mer pengar till bolaget. På pressträffen efterlyste näringsministern nya ägare till SAS. Bolaget har idag ungefär en fjärdedel av sin verksamhet i Sverige. Något besked om hur danska staten ska agera gavs inte på pressträffen. Danska staten äger ungefär lika mycket som svenska staten. 

– Vi är redo att konvertera skulderna till eget kapital för att bolaget ska kunna fortsätta flyga, säger han.

Thorwaldsson tillägger att regeringen vill vara tydlig med att staten inte är någon långsiktig ägare i SAS.

I ett pressmeddelande skriver man följande:

”För att kunna agera ansvarsfullt i statens roll som aktieägare föreslår därför regeringen att riksdagen bemyndigar regeringen att för statens räkning, helt eller delvis, konvertera dels svenska statens utestående fordringar bestående av statens del i befintliga hybridinstrument i SAS AB (publ) om 2,5 miljarder kronor (plus upplupen ränta), dels svenska statens utestående lånefordringar till konsortiet Scandinavian Airlines System Denmark–Norway–Sweden om 1,5 miljarder kronor, till nya aktier i SAS.

De åtgärder som regeringen föreslår förutsätter Europeiska kommissionens godkännande. Förslaget kräver godkännande av riksdagen. Regeringen avser att återkomma kring detaljerna.”

Om SAS Forward

SAS Forward handlar bland annat om att skulder på 20 miljarder kronor ska omvandlas till aktier och att de årliga kostnaderna ska minska med 7,5 miljarder kronor. Vd Anko van der Werff har dessutom flaggat för att det krävs ett kapitaltillskott på minst 9,5 miljarder kronor, skriver TT.

En kommentar

  1. Erik: Det enda rätta. Statligt ägda bolag som enbart kostar skattebetalarna pengar är naturligtvis inget som någon vill ha kvar. Det säger ju sig självt.
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024