Annons:

Scandics vd: ”Vet att det kommer en uppsida”

Efter att hotellkedjan Scandic i dag rapporterat en kraftigt minskad omsättning för tredje kvartalet handlas aktien nu ner runt 3 procent. Men det är en nedgång som inte oroar vd Jens Mathiesen.

– Vi har många investerare som inte är oroliga utan vet att det kommer en uppsida, att det kommer vända, säger han till DI.
Dock uppger han att den vändningen kan komma först efter att ett vaccin finns och pandemin är under kontroll.

9 kommentarer

  1. Steffen: Det är lite rörande och kanske förståeligt att Scandic nu gör allt för att lugna sina ägare men är analysen korrekt? Är nedgången vi ser nu för besöksnäringen en tillfällig dipp? Svaret är tyvärr inte så enkelt. Branschen var redan innan Corona överetablerad i många regioner och städer. På tok för många nya hotellrum har byggts och är planerade att byggas och vad händer med affärsresandet när väl företagen nu vant sig vid att konferera och mötas digitalt och där ekonomiavdelningarna snart ser kostnadsbesparingarna? Dessutom får vi inte glömma styrkan hos klimataktivisterna som nu applåderar branschens lidande och ser dess undergång som en väg att nå klimatmålen. Corona är som sänt från himlen till klimatrörelsen enögda fanatiker. Ett äktenskap "made in hell".
  2. Thomas: Steffen så sant, nästa ett naivt uttalande från Skandic vd. Ingenting kommer tillbaka Det här innebär ett totalt skifte. Dessutom hjälper den framrusande it tekniken till att ställa om, resor med övernattningar blir nästan obsolita för näringslivet. Dessutom hur många gånger kan staten hålla en bransch under armarna, som ändå kommer att desimeras, lite repris på varvs närings misslyckandet. 2021-22 blir konsekvensen multipla oundvikliga konkurser i branschen.
  3. Steffen: @Thomas: Tyvärr har du nog rätt och hela hotellnäringen idag är en ren så kallad Zombiebransch som bara hålls vid liv med statligt stöd. De statliga stöden fördröjer bara det oundvikliga. Jag vill tillägga jag är hotellmänniska själv och sörjer det som nu sker.
  4. Hajen: Lyft blicken, detta kommer att hända: 2020 Q4: Vaccin godkänns/"andra vågen" stretar på och bidrar till domedags-hysterin som råder nu. 2021 Q1: Vaccin börja rullas ut/andra vågen börjar avta mentalt/statistiskt (konsolidering forsätter av de starka spelarna) 2021 Q2: större delar av befolkningen vaccineras samtidigt som vågen går ner av naturliga skäl (väder, säsong, viss flockimunitet). europeiska/i viss mån globala reseregler tydligörs kopplat till smittspridning (typ vaccinkort) införs. 2021 Q3: uppdämt behov av resande/ känsla av "kriget är över" driver på resande/nöjen/upplevelser. 2021 Q4: rekordåterhämtningsiffror syns i balansräkningen hos de som överlever. Scandic kommer gå ur detta i mycket stark position eftersom de är den mest kapitalstarka kedjan i matchen. Har ju nyss gjort en nyemission som ger dem utrymme att hålla i fram åtminstone till sommaren om än på en trimmad mage.
  5. Vågen: Låter förhoppningsfullt Hajen. Men Scandic gick ju ut i går och redovisade vinst när de fått massa statliga bidrag. Det är så uselt fult att göra det av Scandic. Vore de korrekta människor så betala tillbaka bidraget. Hade de ej visat vinst hade jag inte sagt något, uselt Scandic. Det finns många mer seriösa kedjor som kommer klara sig bättre hoppas jag.
  6. Steffen: @hajen: Du ger en analys av endast pandemieffektens resultat på minskat resande generellt och lågintäktssegmentet leissure mer specifikt. Jag hoppas du har rätt i din positivitet men det jag vill tillägga som solkiga och trista moln är den långsiktiga effekten av hur fler och fler företag nu tvingats lära sig mötas och konferera digitalt. Vanor sätter sig och när Finanschefen ser vad som sparas in på företagens resande har hotellbranschen ett långsiktigt problem. Dessutom klimathysterin för närvarande där partier i Riksdagen firar Brommas nedläggning och gläds över klimatvinsterna när flyget drabbas. Den rörelsen är fanatisk och vill se ett nytt samhälle byggas upp och i deras vision saknas behov av resande och övernattning. Visst Scandic gjorde en nyemission men ägarna har bara en sak framför ögonen och det är tillväxt av sitt investerade kapital. När dom ser att hotellbranschen långsiktigt kommer drabbas så tar dom sina pengar och drar. DET kommer hända, tyvärr.
  7. Rick: Scandic har tyvärr tappat den där familjära känslan som en gång fanns inom företaget. Jobbade själv på Scandic början på 00-talet och senare 2017-18 och det är som en helt ny värld. Visst utvecklas företaget och det väl bra. Men för Scandics del har det inneburit att man ser personalen som ett nödvändigt ont i princip, och lägger inte mer pengar för deras välmående mer än absolut nödvändigt. Man investerar i dyra hotell, bygger upp från grunden och konkurrerar ut sig själva. Det är bara pengar pengar pengar. Och tyvärr har gästerna börjat se det också
  8. Hajen: Bra dialog vänner. Alltså, aktien har tappat 80% från februaris nivå. Dvs räcker med en femtedel av tidigare utdelning (post corona) för att motivera dagens prisnivå. Jag tror inte man kommer ha samma resultat/utdelning likt tidigare år på ett tag men däremot är jag övertygad att man kan få betydligt högre beläggning än nu inom ett par kvartal. Affärsresande är ett stort begrepp, allt från vetenskapliga möten, kickoffer, lanseringar, årsmöten, inspektioner, riksstämmor, teambuilding, avtalskrivningar, utbildningar, seminarier etc. Visst en del kommer att sparas in, men vi har haft telefonkonferenser i över 30 år, videolänkmöten i över 10 år. Trots pandemin i 2009 och långvariga vulkanutbrotten som lamslog resandet i månader så ställde man inte om när väl fara blåst över. Skype kom för över 17 år sedan. VD/ekonomichefer VET att det är billigare att köra telekonf än möta fysiskt sedan länge men det är något med det fysiska mötet som skapar ett mervärde annars hade vi ställt om för länge sedan. Slutsats=Människan är en känslovarelse inte en logisk robot och vi är i hysteristadiet just nu. Miljöfrågan: flygen går mot renare bränslealternativ. Precis som stålproduktionen, biltransporten, förpackningsindustrin etc. Man(från politikens sida) har plöjt ner flera MILJARDER för att rädda SAS precis som andra stater. Bromma må stänga men flyget är här för att stanna. Håller med att det är många krafter emot detta, men det går inte ihop samhällsekonomiskt att avskärma städer från varandra och omvärlden. Inte ännu på ett par decennier med de system som råder. Den dagen virtual reality är så pass bra (inklusive syn, hörsel, smak, lukt, perception) att man inte i sin sinnesstämning kan skilja det från verklig fysisk upplevelse då säljer jag alla hotell aktier. MEN vi är långt därifrån ännu.... (Detta är bara min egna homosapiens analys)
  9. Steffen: @Hajen: Bra analys och också med substans. Jag hoppas din analys stämmer bättre än min. Jag driver hotell och är inte lagd åt självhat ;-) jag hoppas innerligen resandet kommer tillbaka (både leissure och affär) och jag anser att IRL-möten av samtliga varianter du beskriver behövs. Jag själv avskyr digitala möten och då har jag jobbat tidigare på ett företag som introducerat detta redan i början av 2000. Så vi kan sia om framtiden...ingen vet. Självklart är det en VD's skyldighet att ha visioner men jag förblir negativ dessvärre då jag ser hur ett oheligt äktenskap ingåtts av klimataktivister, virusalarmister och företags besparingsiver. Har vi otur leder detta resonnemangsäktenskap til mycket elände för branschen även framöver. Vi hoppas ändock självklart på ljusa tider. Hotell och att resa är en av livets höjdpunkter anser jag. Ha det fint! Vi tror på framtiden!
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024