Annons:

Hörby får dansk kollektivstugby som semesteralternativ

En dansk fritidsby ska byggas i Hörby mitt i Skåne som ett bostadskollektiv. 70 danska familjer har gått samman för att skapa ett alternativ till att skaffa en egen sommarstuga. Text: Janne Sundling

Fritidslandsbyen Gammalstorp som byggs strax öster om Hörby, mitt i Skåne, ska bli ett alternativ mellan att skaffa egen sommarstuga och tillfälliga semesterboenden.

Varje familj betalar 450 000 danska kronor (620 000 SEK) för att bli delägare i den nya danskbyn i Skåne som i en första omgång får 14 arkitektritade hus i olika storlekar placerade i ett område mitt i skogen. 

Utöver andelspriset tillkommer en månadsavgift på 800 danska kronor (1100 SEK). Bakom initiativet står Almenr som är en plattform som hjälper till att starta bostadskollektiv. 

De har genom en undersökning av Dansk Kyst- og Naturturisme konstaterat att ett sommarhus i Danmark i genomsnitt står tomt 291 dagar om året.

– Det är ju helt bananas, att dessa resurser bara står tomma på de finaste platser. Så vi hoppas att detta kan inspirera andra att gå samman i att  starta ett samhälle eller en fritidsby, säger Jonas Halfter, en av initiativtagarna till danska TV2/Lorry.

Genom den kollektiva fritidsbyn ska sommarhusen bli mera hållbara genom att de utnyttjas bättre samtidigt som kostnaden för den enskilde blir lägre. Miljötänket gör att de även undviker att fälla träd utan husen i trä ska placeras där det är möjligt i skogen. Medlemmarna boka husen enligt ett poängsystem som tar hänsyn till storlek på husen och tidpunkt på året.

Sverige är ett populärt land bland danskar. Drygt 10 000 svenska fritidshus har danska ägare. 

På en timme och 20 minuter ska köpenhamnarna kunna ta sig till skogen utanför Hörby och skogssemestern.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024