Annons:

Nytt flygbolag har etablerat sig på Skavsta

Skavsta har som ambition att sätta sig både på den nationella och internationella flygplatskartan. Ett steg i den riktningen är etableringen av flygbolaget Lumiwings nya direktlinje till Tuzla i Bosnien. Text: Linda Iliste. Foto: Yannis Kontos.

Det har nu gått en månad sedan det med pompa och ståt på Skavsta var dags för premiärflyget med den grekiska operatören att lyfta.

Det avgick måndagen den 18 december, och avgångarna fortsätter nu att året runt ligga på måndagar respektive fredagar. Linjen trafikeras av ett Boeing 737–700 och/eller Embraer 190 med plats för 120 till 150 passagerare.

Stockholm Skavsta Airport tillhör en av fem destinationer som valts ut i en större upphandling gjord av Tuzla International Airport i vilken Sverige är ett av länderna som står i fokus. 

Att just Skavsta valts ut, förklarar vd Jesper Fredmark för Travel News, beror på att flygplatsen redan var en väletablerad destination. 

– Med gott underlag sedan tidigare. Genom upphandling säkerställde regionen och Tuzla att linjen* kunde återetableras då efterfrågan var tydlig.

Linjen bemöter primärt resenärer som vill besöka nära och kära, men även näringslivets behov och förflyttning av arbetskraft. 

– Det ligger även ett starkt intresse att utveckla turistnäringen i landet, samt hela Balkan. Regionen har mycket att erbjuda så som kulturellt, natur, attraktioner, sevärdheter, nöjen och mat, fortsätter Jesper Fredmark.

Det är första gången som Lumiwings trafikerar Stockholm Skavsta. Finns det i nuläget några planer på att etablera fler linjer? 

– Med rätt förutsättningar så kan det bli aktuellt att utvärdera möjligheten till ny(a) destinationer med Lumiwings. Vår primära fokus är att skapa goda förutsättningar för TZL-NYO och med det bygga vidare på vårt partnerskap.

Lumiwings grundades av EIG i september 2020. Vid sidan av Sverige förbinder det i nuläget Tuzla med danska Esbjerg, nederländska Maastricht och tyska Saarbrücken. Det finns även planer på Istanbul. Den 18 december öppnade även en linje mellan Tuzla och Halmstad.

*Tuzla har tidigare trafikerats av Wizz Air från Skavsta.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024