Annons:

De vann Wilhelmina Skoghpriset i Stockholm

Måndag den 13 maj arrangerade Travel News Business Forum i Stockholm för andra året. Drygt 300 personer var på plats när konferencier Lina Skandevall delade ut de åtråvärda Wilhelmina Skoghpriserna. - Jag älskar allt som har med besöksnäring att göra! Att få lyfta fram och hylla personer och företag som gjort ett utmärkt jobb värmer hjärtat! Wilhelmina Skogh är dessutom en stark förebild. Gotlänning, kvinna, entreprenör och föregångare inom turistbranschen. Love it!, förklarar Lina Skandevall. Foto: Liisa Eelsoo

Wilhelmina Skoghpriset

Travel News Wilhelmina Skoghpris delas ut till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skoghanda. Det kan vara teknisk innovation, en storslagen byggnad, men det kan också vara ett konsekvent arbete med service och hög kvalitet.

Bästa hotell-management

Kategori: Här har vi bakat ihop alla omdömen i alla kategoriena: bästa reception, housekeeping och online performance till en helhet. Och vi har tittat på detta över tid. För att bli kvalificerad måste man få höga betyg på hela upplevelsen från incheckning, till service under vistelsen och utcheckning. Rummet ska vara tyst, mörkt på natten och välstädat. Sängen är skön och tvålen i duschen doftar ljuvligt utan att döda gästens parfym. Vi tänker att en förklaring till att man lyckas på alla punkter är att hotelldirektören har koll på alla bitar, får personalen att gå den extra milen och att hen ser varje gäst som en god vän som man gärna skämmer bort varje gång man ses.

Vinnare: Nordic Light Hotel

Övriga kvalificerade: At Six, Berns Hotel, Elite Hotel Marina Tower, och Skåvsjöholm

Best Housekeeping

Kategori: Ett hotell kan liknas vid ett sjukhus. Alla delar måste fungera för att produkten ska bli så bra som möjligt. Det spelar ingen roll hur bra kirurgerna är på ett sjukhus, eftersom operationsrummet inte är riktigt rent så dör patienten i alla fall. På ett hotell är det samma sak, det spelar ingen roll om man har världens häftigaste fastighet och snygga möbler. Är sängarna inte bäddade och det är skit i hörnen blir gästen missnöjd och kommer inte tillbaka. Istället berättar hen för alla i bekantskapskretsen om sin fruktansvärda upplevelse. Det är därför som Best Housekeeping är bottenplattan på alla hotell. De nominerade i denna kategori vet detta mer än de flesta.

Vinnare: Quality Hotel Arlanda XPO

Övriga kvalificerade: Blique by Nobis, Hotel Birger Jarl, Stallmästaregården och Åkeshofs Slott

Kategori: Best Performance Online

Denna kategori bygger på betyg på nätet från de stora aktörerna: Booking.com, Hotel.com, Google och Tripadvisor, men också på hur hotellen svarar på de inlägg som görs i dessa kanaler. Att vara aktiv på dessa forum och i sociala medier med sina gäster är en central nyckel till återbesök. Gäster som får svar på kritik är mycket nöjdare än de som har känslan av att kommunicera med ett svart hål. Internet har inte förändrat någonting, människans innersta längtan är att bli sedd av en annan människa.

Vinnare: Hotel Skeppsholmen

Övriga kvalificerade: Hotel Kungsträdgården, Miss Clara by Nobis, Nordic Light Hotel, Hôtel Reisen

Kategorin Bästa reception: Smile with your eyes är lätt att säga, men svårt i praktiken. I en reception vill gästen mötas av en människa som ser en och förstår ens behov redan innan man öppnat munnen. Vissa har bråttom och ingen lust att öppna munnen alls. Andra har en fruktansvärd flygresa i bagaget och behöver prata av sig en stund. De nominerade hotellen i denna kategori kan hantera detta suveränt. Och förstås alla andra utmaningar som uppstår när människor söker ett tryggt hem bortom sin vanliga säng.

Vinnare: Elite Eden Park Hotel

Mathias Sabel, VD Loopon i Sverige.

Kategorierna Best housekeeping, Bästa reception, Best Performance Online och Bästa hotell-management är ett resultat av Travel News samarbete med Loopon. Loopon är ett undersökningsföretag som hjälper besöksnäringen att nå sina mål för gästnöjdhet samt öka sin lönsamhet och lojalitet hos sina gäster.

Kategori: Revenue Management är en strategisk process för att maximera intäkterna inom en organisation genom att dynamiskt och aktivt planera, kontrollera och optimera prissättning, försäljning och tillgänglighet av produkter och tjänster. Revenue Management används ofta inom service- och hotellbranschen för att öka bokningsgraden och maximera intäkterna genom att optimera prissättning och kapacitetsutnyttjande baserat på efterfrågan och konkurrens. Det kan också användas i andra branscher och sektorer, där efterfrågan kan variera över tid och där prissättning och kapacitetsplanering kan vara kritiskt för att bibehålla lönsamheten.

I kategorin ”starkaste utveckling av totalintäkt per tillgängligt rum (TRevPAR) i Stockholm under de senaste 12 månaderna” är följande hotell kvalificerade: Clarion Collection Hotel Tapetfabriken, Lejondals Slott, Hotel Villa Dagmar, och Smådalarö Gård

Vinnare: Ten Hotel, BW Signature Collection

I kategorin ”starkaste utveckling av total konferensintäkt per kvadratmeter (TCRevPAS) i Stockholm under de senaste 12 månaderna” är följande hotell kvalificerade: Bosön, Hilton Stockholm Slussen Hotel, Såstaholm Hotell & Konferens, Welcome Hotel Barkarby

Vinnare: Clarion Hotel Arlanda Airport

De kvalificerade är framtagna med data från Travel News samarbetspartner Benchmarking Alliance.

Bästa restaurang och hotellrestaurang

Därför delar Travel News ut Wilhelmina Skoghpriset i kategorin restaurang och hotellrestaurang:
– Vi har länge letat efter en partner som kan leverera relevant data om restauranger och deras kundnöjdhet. BokaBord har denna kunskap tack vare ett långt samarbete med de bästa restaurangerna i Sverige. Det ska bli givande och förstås spännande att samarbeta med BB. Mat och restauranger är den i särklass viktigaste pull-faktorn när det kommer till resande och turism, säger Viggo Cavling, chefredaktör Travel News.


Peder Dinkelspiel, vd på BokaBord, berätta om er tjänst?
– BokaBord (och WaiterAid) är Sveriges ledande bordsbokningssystem med över 1200 anslutna restauranger. BokaBord är den främsta plattformen för att boka bord på Sveriges bästa restauranger, med en enkel sökfunktion som ger dig tillgång till lediga bord på ett ögonblick. Dessutom erbjuder vi smidig hantering av bordsbokningar via vår app.
Vad gör ni som andra aktörer inte gör?
– BokaBord har det bredaste utbudet av lediga bord tack vare våra många anslutna restauranger runt om i landet. Det innebär att användare av BokaBord-appen kan lita på att få högkvalitativa förslag på restauranger och barer. Dessutom är vi stolta över den utmärkta service och kundsupport vi erbjuder våra restaurangpartners.
Vad ska man göra för att vinna ett Wilhelmina Skoghpris?
– På BokaBord brinner vi för att skapa härliga möten på restaurang och strävar även efter att vara restaurangernas bästa vän. Vi önskar att lyfta fram de restauranger som skapar unika matupplevelser för sina gäster varje dag och som samtidigt lyckas fylla sina sittningar vecka efter vecka. Vi vill lyfta fram de som gör det där lilla extra.

Vinnare i restaurang: Sturehof

Övriga kvalificerade i restaurang: Adam/Albin, AIRA, L’Avventura, Restaurang AG

Vinnare hotellrestaurang: Seafood Gastro på Grand Hôtel

Övriga kvalificerade: Bank Hotel, Hotel Diplomat, Villa Dagmar, Vår Gård

Bästa mötesanläggning med övernattning

Kategori: Här kan din organisation ha sitt möte med många eller få. Det kan vara en förvaltning som behöver tydligare värderingar eller ett företag som måste öka försäljningen. Gruppen kommer närmare varandra, ändå kan man vara ensam på hotellrummet. På denna anläggning finns mer än ett mötesrum och gruppen får rå om varandra utan att bli störd. Nya mål kan sättas och problem diskuteras. När gruppen checkar ut efter ett eller flera dygn tillsammans vet alla vad de ska göra för att nå nästa steg i verksamhetens utveckling.


De kvalificerade är framtagna med data från Travel News samarbetspartner Event Logic.
Event Logic är ett oberoende, digitalt planeringsverktyg som förenklar bokningsprocessen av möten, konferenser och event, från start till slut. Plattformen fungerar som en länk mellan bokare och leverantörer och samlar all eventinformation på ett ställe för ett enklare och snabbare arbetssätt.
– Vi tycker att det ska bli jättekul att få möjlighet att hylla de enastående anläggningar som kontinuerligt arbetar för att skapa minnesvärda möten och konferenser för sina kunder. Vi har använt oss av de närmare 3000 omdömen som lämnats på anläggningar i Stockholm och Göteborg och med hjälp av det utsett de anläggningar som rankat högst bland våra användare i de olika kategorierna, säger Henrik Vallentin, vd Event Logic.

Vinnare: Ulfsunda Slott

Kvalificerade: Elite Hotel Marina Tower, Haymarket by Scandic, Näsby Slott, Steningevik, Ulfsunda Slott

Travel News Wilhelmina Skoghpris delas ut till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skoghanda. Det kan vara teknisk innovation, en storslagen byggnad, men det kan också vara ett konsekvent arbete med service och hög kvalitet.

Bästa mötesanläggning dagkonferens

Kategori: Här kan din organisation ha sitt möte med många eller få. Det kan vara en förvaltning som behöver tydligare värderingar eller ett företag som måste öka försäljningen. Gruppen kommer närmare varandra, ändå kan man vara ensam på hotellrummet. På denna anläggning finns mer än ett mötesrum och gruppen får rå om varandra utan att bli störd. Nya mål kan sättas och problem diskuteras. När gruppen checkar ut efter ett eller flera dygn tillsammans vet alla vad de ska göra för att nå nästa steg i verksamhetens utveckling. Sover över gör ni inte här, men troligen i närheten eller hemma förstås.

Vinnare: 7A Posthuset

Övriga kvalificerade: Elite Hotel Marina Tower, Elite Palace Hotel, 7A Odenplan, 7A Posthuset, World Trade Center

Wilhelmina Skogh-priset i Stockholm: Bästa spahotell

Kategori: Detta är ett romantiskt hotell för dig som tycker om att gå runt i morgonrock. Det finns inget bättre än massage och varmt porlande vatten. Men det ska också finnas ett fräscht gym och en bastu som är beroendeframkallande. Torr- och ångbastu förstås. Efter en helg här har din höga puls gått ner och ditt välbefinnande gått upp. Du är här med din partner eller ditt tjej- eller gubbgäng. Och ja, ni hinner även spela lite padel och gå en lång promenad.

Grand Hôtel i Stockholm uppskattas av Condé Nasts läsare

Vinnare: Grand Hôtel

Motivering: Sveriges maffigaste hotell på stans bästa läge mitt emot Stockholms slott. Behöver vi skriva mer? Ja, för detta är hotellet för allt och alla. Genom alla tider. Åtminstone moderna sådana.
Här finns Mathias Dahlgrens prisbelönta restauranger och den grandiosa Cadierbaren med stans lyxigaste frukost och ytterligare service oavsett om du är vd för Post Nord eller Postiljon från vischan på din första vistelse i huvudstaden. Här finns Nordic Spa & Fitness för heta bastubad och svalkande dopp. Och här finns sviter anpassade för en kräsen internationell gästpublik. Givetvis kan du här även boka helikopterturer och beställa room service dygnet runt. Här bor presidenter som Barack Obama när de är stan, men också barnfamiljer som unna sig ett dygn i den högsta divisionen. Oklart om han besökte spat, men det har alla andra gjort från Bruce Springsteen till Rikard Wolff, ja vi har uppgifter om att de två möttes i den heta bastun helt nakna efter ett svettigt pass. I spat och gymmet träffas även Stockholms finanselit för träning, avkoppling och ja det viktigaste av allt: skvaller.
Övriga nominerade: Ellery Beach, Ad Astra by Elite, Yasuragi, Skepparholmen Nacka, Elite Palace Hotel Stockholm
Förra årets vinnare blev Smådalarö Gård. I år är de inte med och tävlar.

Bästa golfhotell

Kategori: Ett golfhotell ligger förstås i anslutning till banan. Självfallet i en vacker natur. Men det krävs mer än så för att komma med i denna kategori. Servicen ska förstås vara på topp. Sängarna ska vara sköna på gränsen till beroendeframkallande och maten som serveras i restaurangen ska hålla hög klass. Men ett bra golfhotell ska förstås i första hand vara en mötesplats för människor som har ett kitt som håller dem samman. Här ska du kunna få hjälp när något saknas i din golfbag. Och behöver du en bättre sving med din järnfemma ska hotellet också veta vem du ska kontakta. Och självfallet ska detta paketeras på ett sätt som känns prisvärt och utan jobbiga överraskningar när du ska checka ut och betala.

De nominerade och vinnaren utses av en jury bestående av rese- och hotellexperter verksamma i reseindustrin. Juryns ordförande är Travel News chefredaktör Viggo Cavling.

Vinnare: Körunda Hotell & Konferens

Motivering: Nynäshamns Golfklubb har 27 + 9 hål och Körunda med 51 rum och 102 bäddar kan omöjligen ligga mer centralt. Från de tre terrasserna överblickar du banan och spelet. Se bara upp så att du inte får en förlupen boll i drinken.
Anläggningen har till lika delar konferens- och privatgäster. En uppskattad teambuildingaktivitet är att boka golfpron för 9 hål på Sjögärde, som är en pay and playbana, där även nybörjare kan prova att svinga klubban. Andra självklara inslag på Körunda är relaxadelningen med både ångbastu och isdusch samt att roa dina smaklökar med en fräsch upplevelse i gourmetvärlden.

Övriga nominerade: Fågelbrohus, Skytteholm Hotell & Konferens, Kallfors hotell & konferens, Smådalarö

Wilhelmina Skogh-priset i Stockholm: Bästa affärshotell

Bästa affärshotell

Kategori: Ett affärshotell är en service-maskin från tidig morgon till sen kväll. I receptionen kan man ha snabba möten. I restaurangen serveras både utsökt lunch och ännu bättre middag. Det finns en vinlista som imponerar på gäster från fjärran länder. I receptionen kan de ditt namn när du kommer dit för andra gången. Rummet är av högsta kvalitet och här kan du stanna ett dygn eller en vecka utan några som helst problem. Priset är inte det lägsta, men här bor du bättre än de flesta.

De nominerade och vinnaren utses av en jury bestående av rese- och hotellexperter verksamma i reseindustrin. Juryns ordförande är Travel News chefredaktör Viggo Cavling.

Vinnare: Nobis Norrmalmstorg Stockholm

Motivering: Catenacci-familjen flaggskepp på Norrmalmstorg har air som vi inte hittar på andra ställen i Norden. Det börjar redan med doften i entrén som knyter ihop hotellet med sina systrar i Köpenhamn och Palma. Inredningen är elegant och snygg, men utan att bli platt och tråkig. Här finns allt från små rum till rejäla sviter på det gamla Monopolspelets finaste adress. Här finns allt affärsresenären behöver vad det gäller mat 24/7, mötesplatser och luftiga lounger, men det allra bästa är de ljuvligt sköna sängarna.
Övriga nominerade: Blique by Nobis, Haymarket by Scandic, Hilton, Radisson Blu Royal Vikin, Nordic Light Hotel, Radisson Collection Strand
Förra årets vinnare : At Six, i år är de utom tävlan.

Wilhelmina Skogh-priset i Stockholm: Bästa familjehotell

Bästa hotell för stora och små

Kategori: Allt som finns på ett affärshotell finns även här. Men här är det också mysigt. Du vill vara här med din partner och alla dina barn. Även svärföräldrarna kan hänga i samma korridor, men kanske inte vägg i vägg… Och när ni firar femtioårsdagen får alla som vill plats i matsalen. I receptionen tycker man det är kul att barn springer omkring och i baren kan du ta en öl eller fira med vänner och bekanta. Här blandas skratt och ett och annat barnskrik.
De nominerade och vinnaren utses av en jury bestående av rese- och hotellexperter verksamma i reseindustrin. Juryns ordförande är Travel News chefredaktör Viggo Cavling.

Vinnare: Downtown Camper by Scandic

Motivering: Detta hotell är en fjäll- och spa-resort som inte fattat att den ligger mitt i en huvudstad. Trots att det är betong över allt finns det något lantligt i känslan här. Vi gillar kajerna i taket som man hyra och kasta sig ut i Stockholms ström. Vi gillar att man joggar med sina gäster flera gånger i veckan. Och vi gillar den gigantiska hängmattan ovanför receptionen som gör det naturligt att man rulla in i en annan människa. Högst upp i huset finns ett snyggt gym, en ännu snyggare bastu och en långsmal pool med stans bästa poolutsikt. Du checkar in här för att upptäcka världens vackraste huvudstad och när helgen har passerat har du hängt på hotellet i 72 timmar. Vi förstår detta.

Övriga nominerade: Hotel Kung Carl, Rival Hotel, Quality Hotel Globe, Scandic Grand Central
Förra årets vinnare: Hotel Lydmar, i år är de utom tävlan.

Wilhelmina Skogh-priset i Stockholm: Bästa hotell för kärlek

Bästa hotell för kärlek

Kategori: Det är hit du ska åka när kärleken behöver en liten boost. Du åker hit för att fria eller fira en bröllopsdag. Eller bara för att rå om varandra och ha det riktigt mysigt.

Vinnare: Ett hem

Motivering: Jeanette Mix har skapat ett unikt och mysigt boutiquehotell beläget i Lärkstaden på Östermalm, inrett av Ilse Crawford. Hon har gjort ett fantastiskt jobb. Det är lika lyxigt som mysigt. 2022 byggdes lyxhotellet ut och gick från 12 till 24 rum. Man fick också fler sociala områden som lounger, restauranger, trädgård och uteservering. Expansionen är dock större än så och hotellet har skapat ett internationellt musikhus tillsammans med den svenska superproducenten Max Martin. Ett Hem är för den som söker något mer personligt än ett klassiskt lyxhotell. Här kan du möta internationella kändisar på riktigt hög nivå, men också gott om svenska laktosintoleranta Insta-kändisar. Restaurangen är beroendeframkallande.

Övriga nominerade: Bank Hotel, Berns Hotel, Hobo Hotel, Hotel Frantz, Miss Clara Hotel, NOFO Hotel, The Sparrow Hotel, Ulfsunda Slott, Villa Dagmar

Förra årets vInnare: Skeppsholmen, i år är de utom tävlan.

Kommentarer är stängda.