Annons:

Här är länderna i Europa som blir först med vaccinationspass

En app i mobilen som bevisar att du vaccinerats kan bli krav för att få checka in på flyget eller gå på konsert. Om ett par veckor drar försöken igång i Europa, berättar SVT. Nedstängda länder desperata efter att få igång turismen vill införa ”vaccinationspass”. Ivrigt påhejade av flygbolagen som hoppas att det innebär att passagerare slipper automatisk karantän vid ankomst.

Inom EU har Grekland gått i täten för att få till ett europeiskt vaccinationspass. I Bryssel har man ännu inte satt ned foten kring att etablera en gemensam standard för det. Danmark, Sverige och Storbritannien har nyligen sagt att man ska ha det på plats före sommaren.

– Vi är precis i början av uppdraget. Den största utmaningen är att det är så många aktörer och oklara förutsättningar och att det är så kort tid att bli klar på, berättar Mats Snäll som ansvarar för uppdraget hos Myndigheten för digital förvaltning för SVT.

Estland, däremot, har långt gångna planer. Redan inom ett par veckor väntas man köra igång ett pilotprojekt som även Island, Ungern och Polen är med på. Den digitala infrastrukturen bygger på den så kallade ”blockkedjan”.

– Det är en fråga om månader innan vi ser detta vitt och brett på flyget i Europa, hoppas Ain Aaviksoo, som leder projektet på estniska företaget Guardtime, och påpekar att det är viktigt att intyget ska kunna fås både digitalt och på papper.

Ses som morot för vaccinering

Estland ska dela erfarenheterna av försöket med WHO. Men än så länge är det enskilda länder och organisationer som kör sina egna race. Exempelvis ska flygbranschens IATA i mitten av mars börja testa sitt TravelPass i Europa, för intyg av vaccination och covid-test.

Redan finns kritik mot att vaccinationspass delar upp befolkningen i de som kan röra sig fritt, och de som blir kvar i ”lockdown”. Förespråkare menar att det kan vara en morot för att få folk att vaccinera sig.

7 kommentarer

  1. Vera: Vaccinpass är inte frågan om ,att få folk vaccinera sig.Alla som vill resa vill even vaccinera sig. Tydligen ,är inte största utmaningen i Brysel vaccinpass ,så länge folk är inte vaccinerade. Even flygbolagen som är så ivriga om vaccinpasset ,kann bli halv tömma eller stående på marken,som det ser ut just nu. I Sverige är sedan 2020 12 27 knappt några procent vaccinerade folk,och av detta dem som med största sannolikhet kommer inte att resa Even om jag låter lika egoistisk som Svensk filosof Torbjörn Tännsjö,är det faktiskt så ,att regeringen ska först se ,och påskynda vaccinering ,istelet att htella tiden klaga på försenade vaccin leveranser. Det är helt ovanligt att ingen journalist som är närvarande vid FHM prestref aldrig ställer frågor ,varför just Sverije har så lite vaccinerade invånare. JAG ER BLAND DEM,SOM VIL VACCINERA SIG, men det fins aldrig någon vaccin ,trots att jag ingår i fas 2 i vaccinering grupp. Så börja vaccinera folk ,istelet för att snacka om vaccinpass.
  2. Michael C,F: Eftersom det klassas som ett krigsbrott och tvångsvaccinera folk och kollektiv bestraffning ochså är olagligt så dödar man den som förespråkar något liknande. Som det ska vara en elektrisk stol kan jag själv sätta ihop för det svin som ska sitta i den.
  3. Vera: Det är ingen som tvångvaccinerar folk,men dem tvingar människor, att skaffa vaccinpass ,och det kann man skaffa enbart med att man blir vaccinerat.Men kanske har du rätt ,att detta kallas för tvångvaccinering.Ja samtidigt som vaccination går för sakta i Sverige ,övriga EU länder ,jävlas med vaccinpass just på grund ,av att dem på något sätt har bättre vacvinsamordnare, värkar det som.
  4. Nisse G: Vaccinpass inom EU fungerar endast om det finns en gemensam standard vilket man ännu inte påbörjat arbetet att ta fram. Vad skall då registerföras i ett vaccinationspass? Om man har tagit en eller två sprutor och när? Typ av vaccin? Har man antikroppar? Har man testat sig de senaste tre dagarna? Nationalitet? Bostadsort? Ålder? Riskgrupp? Vad händer om en familj är ute och reser och en i familjen ex.vis ett barn inte har ett komplett pass? Blir i så fall hela familjen stoppad och har familjen möjligheter att få tillbaka sina pengar för flygresor etc.? Massor med öppna frågor och stora osäkerheter. Det kommer att dröja minst 1,5-2 år innan resandet kommer att kunna komma tillbaka på nivån 50 % av 2019. Och tills dess - Hur många av dagens reseföretag (flygbolag, hotell m.m.) finns kvar?
  5. Ralf Pergandé: EUROPARÅDET (Coucil of Europe), i den Parlamentariska Församlingen skriver i sitt senaste beslut i den s.k. (resolution) 2361 (2021) följande: 7.3.1. Att se till att medborgare är informerade om att vaccineringen INTE är obligatorisk, samt att ingen skall bli pressed genom politiska, sociala eller andra vägar att vaccineras, om de inte önskar det själva. 7.3.2. Att se till att ingen blir diskriminerad för att inte ha blivit vaccinerad, bl.a. pga möjliga risker för hälsan eller genom att inte vilja vaccinera sig. Alltså har medborgare välgrundade skydd och underlag, att inte behöva vaccinera sig om de så väljer av olika anledningar. Att all form av diskriminering strider mot lagar och förordningar (vaccinationspass exempelvis, att inte få flyga, etc). Det strider även mot Nürnberg Koden (som kommit till av den allvarliga anledningen genom forcerade medicinska experiment utförda under Nazi tiden), samt enligt Helsinfors Överenskommelsen. Om flygbolag och olika företag, även läder väljer att promota så kallade vaccineringspass, så är man ute på hal väglag. Så även en medborgare som inte känner till förordningar, lagar och rättigheter. All form av ofrivillig vaccinering, samt ofrivilliga, alt. otillräckligt , fel information, medicinska experiment är förbjudna. mRNA vacciner är genterapeutiska experiment, då de använder sig av teknik som aldrig varit tillåtna att få användas på människor (fram till 17 Juli 2020, när EU ändrade alla lagarna kring dessa och det blev fritt fram), samt att desssa vacciner är EJ fullständigt testade eller beprövade, ty trials/Försöken är ännu öppna, pågående fram till år 2022 (Pfizer/BioNTech), samt för Moderna vaccinet öppna till 2023. Man vet ingenting om långtidsverkan överhuvutaget, just pga av att helt ny teknologi har används. Dessutom har flera tester aldrig utförts - och detta går väl att läsa på t.ex. Pfizers egen sida (Kors-reaktions tester med andra läkemedel: ökänd, icke utförd. Fruktbarhet på män: okänd, icke utförd. Toxicity tester: icke utförd. Långtidsverkan: okänd). Dessutom går alla vaccin bolag helt fria från all ansvar, tack vare våra regeringarna har slutit sådana överenskommelser.
  6. Vera: Det är sant allt vad du säger.Det är just därför alla vaccin bolag ,är helt fria från all ansvar,tack vare våra regeringarna slutna överenkommelser. Vi som vanlig folk kann dok inte kriga varken med regeringen ,eller flygbolag even om vi vet att det är så som du säger. Redan nu värkar som enlig min kusin som ska flyga fron Slovenien hit till Sverige ,för att besöka sin man krävde Lufthansa intyg på att hon blev vaccinerat. Barnen måste tyvär. strane hemma. Så redan nu flygbolagen utnitjar det ,som är förförande olaglig eller inte godkänt.
  7. Vera: Korigerar upgifter angående vaccinpass. Flygbolaget Lufthansa är emot vaccinpass.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024