Annons:

SHR anmäler offentliga företag till Konkurrensverket

Fem offentligt drivna verksamheter anmäls nu av SHR till Konkurrensverket.

Casino Cosmopol, Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping, Uppsala Konsert & Kongress, Arkö Kursgård och Sala Silvergruva anmäls av SHR till Konkurrensverket för prövning enligt konkurrenslagens nya regler om offentlig säljverksamhet.
 
Den 1 januari 2010 trädde nya bestämmelser i konkurrenslagen i kraft som innebär att kommuner, landsting eller statliga myndigheter inte får sälja varor eller tjänster på ett sätt som begränsar konkurrensen. Konkurrensverket har möjlighet att gå till domstol och begära att en offentligt driven verksamhet, eller ett sätt att driva verksamheten på, förbjuds om det finns en konkurrensbegränsning. Förbudet kan kombineras med vite.
 
– Många företag i branschen upplever att offentligt drivna restauranger, hotell och konferensanläggningar snedvrider konkurrensen. Det är viktigt att vi får klarhet i var gränserna för kommunal och statlig säljverksamhet på den öppna marknaden går enligt konkurrenslagens nya regler. Det är till fördel för alla om detta tydliggörs, säger SHR:s vd Mats Hulth.
 
– Vi tror inte att kommuner och myndigheter generellt avser att konkurrera på ett ojuste sätt, men gränserna för vad som är tillåtet eller otillåtet är inte alltid tydliga. Vår förhoppning är att det nya regelverket ska få en klargörande effekt och bidra till att kommuner och myndigheter själva inventerar och omprövar de säljverksamheter de driver idag. Många av verksamheterna skulle lika gärna kunna drivas av privata aktörer, säger Mats Hulth.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024