Annons:

Viking Line flaggar ut båtar från svensk flagg

Den starka kronan är anledningen till att Viking Lines Rosella utflaggas från svensk flagg.

Viking Line har beslutat att flagga ut två av sina svenskflaggade fartyg. Den ena utflaggningen var väntad – MS Viking XPRS i trafik mellan Helsingfors och Tallinn konkurrerar direkt med Tallink/Silja Lines estniskflaggade fartyg. Personalkostnaderna under estnisk flagg är ungefär hälften av kostnaderna under svensk/finsk flagg.

Den andra utflaggningen, MS Rosella som trafikerar Kapellskär–Mariehamn var inte lika väntad. Löneskillnaderna mellan Finland och Sverige är inte så stora.

– Det handlar om den dyra kronan. Vi gjorde ett kap när den svenska kronan var svag och flaggade 2008 ut henne till Sverige. Vi kan säga att hon lånades ut till Sverige. Nu tar vi steget tillbaka och gör en kostnadsbesparing. Men det handlar också om att byråkratin blir enklare och så får vi mindre bråk med svenska politiker som inte vill ha utlänningar i sitt socialsystem, säger Mikael Bäckman Viking Lines vd till di.se.

Viking Line kommer att avskeda 330 ombordanställda som hör till svenska sjöfacket och anställa lika många nya via ett estniskt bemanningsföretag. Det kommer minst sagt att sätta press på konkurrenten Tallink/Silja. Planen är att chockhöja lönerna med 300–390 euro per månad, enligt finsk press. Det ska göra att ”de bästa” kommer att söka sig till Viking Line och dessutom pressan Tallink/Silja att höja lönerna.  

Med Vikings utflaggningar minskar den svenska handelsflottan ytterligare. Sedan 2009 har den halverats och cirka 4 000 jobb har försvunnit. I dag utgörs Sveriges handelsflotta av cirka 115 fartyg.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024